Loading Events
  • This event has passed.

Adam Curtis gost Filozofskog teatra u HNK

29 travanj, 2018Nastavljajući ovogodišnju sezonu kao novi gost Filozofskog teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu,  29. travnja predstavit će se britanskoi filmski redatelj Adam Curtis.

  • 8
    Shares
Adam Curtis (Foto: promo)

Redatelj kultnog statusa čiji filmovi istražuju suvremeni svijet kroz prepoznatljiv spoj uzbudljive montaže psihologije, filozofije i povijesti politike, prvi će put nastupiti pred hrvatskom publikom upravo u zagrebačkome HNK. Tijekom karijere usko je surađivao s BBC-em, a jedna od njegovih najdražih tema je, kako sam Curtis govori; moć i kako ona djeluje u društvu.

Jedan od njegovih najpoznatijih filmova, i u Hrvatskoj, svakako je “Stoljeće sebstva” / The Century of the Self u kojemu pokazuje, od Freuda, preko njegova nećaka Edwarda Bernaysa pa sve do današnje Amerike, na koji je način izmišljena struka koja se i kod nas danas zove PR / Public Relations. Pravi termin prema Curtisu, i Freudovu nećaku, trebao bi biti propaganda. Jedna od tema koja prožima sve Curtisove filmove jest i ta kako su različite elite (od nacista do Busha, a odnedavno i Trumpa) koristile ideologiju, ne samo da bi nametnule svoj pogled na svijet, nego i osvojile te zadržale vlast. Među njegovim najpoznatijim filmovima su još “Pandorina kutija”, 1992., “Moć noćnih mora”, 2004., “Zamka: što se dogodilo s našim snom o slobodi”, 2007., a najnoviji dokumentarac “Hipernormalizacija” iz 2016. istražuje što se dogodilo s postsocijalističkim društvima uslijed ekspanzije kapitalizma.

Najavljujući novoga gosta, urednik i voditelj Filozofskoga teatra Srećko Horvat sažima zašto smatra da je upravo u ovome trenutku važno da Curtis napokon dolazi u Hrvatsku: “Adam Curtis je već barem dva desetljeća prisutan kao kultna figura među hrvatskom publikom kojoj je stalo shvatiti i protumačiti današnji svijet, od takozvane postsocijalističke tranzicije do kapitalističkoga realizma. U vremenu u kojemu nam se iznova nameću razne ideologije, upravo je gostovanje Adama Curtisa prijeko potreban pogled iza kulisa moći, tehnokracije i ideologije.”

U sklopu Filozofskog teatra s Adamom Curtisom 29. travnja u Hrvatskome narodnom kazalištu, hrvatska će publika ekskluzivno imati prigodu vidjeti i neke od isječaka iz autorovih najnovijih radova, a sudeći po temama kojima se Curtis dosada bavio, zainteresirane očekuje intrigantna noć u HNK.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  • 8
    Shares

Details

Date:
29 travanj, 2018
Time:
20:00 - 23:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Hrvatsko narodno kazalište
Trg Maršala Tita
Zagreb, Hrvatska
  • 8
    Shares