Loading Events
  • This event has passed.

Adam Curtis gost Filozofskog teatra u HNK

29 travanj, 2018Nastavljajući ovogodišnju sezonu kao novi gost Filozofskog teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu,  29. travnja predstavit će se britanskoi filmski redatelj Adam Curtis.

  • 8
    Shares
Adam Curtis (Foto: promo)

Redatelj kultnog statusa čiji filmovi istražuju suvremeni svijet kroz prepoznatljiv spoj uzbudljive montaže psihologije, filozofije i povijesti politike, prvi će put nastupiti pred hrvatskom publikom upravo u zagrebačkome HNK. Tijekom karijere usko je surađivao s BBC-em, a jedna od njegovih najdražih tema je, kako sam Curtis govori; moć i kako ona djeluje u društvu.

Jedan od njegovih najpoznatijih filmova, i u Hrvatskoj, svakako je “Stoljeće sebstva” / The Century of the Self u kojemu pokazuje, od Freuda, preko njegova nećaka Edwarda Bernaysa pa sve do današnje Amerike, na koji je način izmišljena struka koja se i kod nas danas zove PR / Public Relations. Pravi termin prema Curtisu, i Freudovu nećaku, trebao bi biti propaganda. Jedna od tema koja prožima sve Curtisove filmove jest i ta kako su različite elite (od nacista do Busha, a odnedavno i Trumpa) koristile ideologiju, ne samo da bi nametnule svoj pogled na svijet, nego i osvojile te zadržale vlast. Među njegovim najpoznatijim filmovima su još “Pandorina kutija”, 1992., “Moć noćnih mora”, 2004., “Zamka: što se dogodilo s našim snom o slobodi”, 2007., a najnoviji dokumentarac “Hipernormalizacija” iz 2016. istražuje što se dogodilo s postsocijalističkim društvima uslijed ekspanzije kapitalizma.

Najavljujući novoga gosta, urednik i voditelj Filozofskoga teatra Srećko Horvat sažima zašto smatra da je upravo u ovome trenutku važno da Curtis napokon dolazi u Hrvatsku: “Adam Curtis je već barem dva desetljeća prisutan kao kultna figura među hrvatskom publikom kojoj je stalo shvatiti i protumačiti današnji svijet, od takozvane postsocijalističke tranzicije do kapitalističkoga realizma. U vremenu u kojemu nam se iznova nameću razne ideologije, upravo je gostovanje Adama Curtisa prijeko potreban pogled iza kulisa moći, tehnokracije i ideologije.”

U sklopu Filozofskog teatra s Adamom Curtisom 29. travnja u Hrvatskome narodnom kazalištu, hrvatska će publika ekskluzivno imati prigodu vidjeti i neke od isječaka iz autorovih najnovijih radova, a sudeći po temama kojima se Curtis dosada bavio, zainteresirane očekuje intrigantna noć u HNK.

  • 8
    Shares

Details

Date:
29 travanj, 2018
Time:
20:00 - 23:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Hrvatsko narodno kazalište
Trg Maršala Tita
Zagreb, Hrvatska
  • 8
    Shares