Loading Events
  • This event has passed.

Adania Shibli – ‘S minimalnom silom’ predavanje u Showroomu Galerije Nova

23 svibanj, 2019U četvrtak, 23. svibnja u 19 sati u Showroomu Galerije Nova, Teslina 7 u Zagrebu, palestinska književnica i esejistica Adania Shibli održat će predavanje ‘S minimalnom silom’ na temu korištenja igre i lukavosti kojima se suvremeni palestinski umjetnici koriste u svom radu.

Adania Shibli (foto: Andrea Semplici)

Adania Shibli ponudit će svoj odgovor na pitanje kako se – privatno i javno – manifestiraju taktike „igre” i „lukavštine” kao opravdane mjere za provociranje političke opresije i za odupiranje tiraniji, iskorištavanju i dubokoj nejednakosti?

Palestinci sve više prakticiraju igru i lukavštinu kao sredstvo osiguravanja svoje egzistencije zaglavljene između Izraelske države koja naseljava palestinski teritorij i njoj podređenih palestinskih vlasti. Igru i lukavštinu su u svom radu usvojili i palestinski umjetnici, pri čemu imaginacija postaje jedan od mogućih terena gdje se sprečava nepriznavanje i protjerivanje koje se provodi pod izraelskom okupacijom.

Ovo predavanje “lansira” dvotjednu umjetničku rezidenciju Adanie Shibli u Zagrebu u sklopu projekta Literary Europe Live Plus koji Kulturtreger/ Booksa provodi s međunarodnim partnerima, te u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu i Galerijom Nova. Adania Shibli (1974.) palestinska je književnica koja živi u Jeruzalemu i Berlinu. Napisala je tri romana, nekoliko drama te brojne kratke priče i eseje objavljene na različitim jezicima širom svijeta. Gostujuća je predavačica na Sveučilištu Birzeit u Palestini.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku, bez prijevoda, a ulaz je besplatan.

Details

Date:
23 svibanj, 2019
Time:
19:00 - 22:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Galerija Nova
Teslina 7
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)