Loading Events
  • This event has passed.

Amrit Gangar predstavlja Cinema Prayogu u MM centru

9 veljača, 2017



Indijsku kinematografiju uglavnom doživljavamo kroz bollywoodske hitove i klasike novog vala u režiji autora kao što su Satyajit Ray i Bimal Roy. Međutim, od samih početaka filma u Indiji brojne radove obilježava želja za istraživanjem filmskog medija, prostora i vremena, točnije snažna tradicija eksperimentalnog filma objedinjena pod nazivom Cinema Prayoga.

Rati Chakravyuh (Izvan fokusa - Cinema of prayoga)
Rati Chakravyuh (Izvan fokusa – Cinema of prayoga)

Kratke slikeu MM centru Studentskog centra u Zagrebu 9. i 10. veljače predstavljaju filmove trojice najvažnijih autora indijskog eksperimentalnog filma uz predavanje filmskog kritičara, kustosa Nacionalnog muzeja indijskog filma, povjesničara Amrita Gangara, koji će zainteresiranima približiti tu praksu i razlike u odnosu na europsko i američko poimanje termina eksperimentalni film.

 

Duboko ukorijenjena u polifoniju indijske filozofije i kulture Cinema Prayoga (ili Cinema of Prayoga) teorija je filmske prakse koja izaziva dominantne forme filmskog izražavanja u suvremenoj Indiji, uključujući sveprisutni Bollywood kao i realizam indijskog novog vala. To je kinematografija koja potiče na konverzaciju između heterogenih indijskih tradicija. Cinema Prayogakao koncept i termin prvi je put uveden 2005., a otad je održan niz predavanja i projekcija filmova koji toj praksi pripadaju: Tate Modern, Centre Georges Pompidou, CPH Dox, Experimenta…

 

Program u MM centru prvo je predstavljanje Cinema Prayoge u Hrvatskoj.

 

Trojica autora čije ćemo filmove, prema odabiru Amrita Gangara, prikazati u MM centru svjetski su priznati umjetnici čiji je stvaralaštvo obilježeno snažnom autorskom notom i vječnom potragom.

Ashish Avikunthak, predaje film i nove medije na Sveučilištu Rhode Island, filmove snima od 90-ih, prikazani su na brojnim festivalima diljem svijeta, a na ovogodišnjem berlinskom festivalu bit će prikazana njegov najnoviji film „The Kali of Emergency“. U MM-u će se prikazati kratki „Et cetera“ u kojem se Aviknuthak poigrava vremenom kroz odnos svakodnevnih i ritualnih radnji te cjelovečernji „Rati Chakravyuh“. Snimljen u samo jednom kadru, vizualno impresivan, ovaj se film poigrava s jezikom, pamćenjem, ali i opće prihvaćenim shvaćanjem kulture i religije.

 

„Sebični svijet“ Vipina Vijayja smatra se jednim od najboljih indijskih eksperimentalnih filmova. Baziran na drevnom filozofskom tekstu od 29 000 stihova, priča suvremenu priču o 17-godišnjaku koji bježi iz zarobljeništva u svom domu. Amit Dutta jedan je od najvažnijih suvremenih indijskih autora eksperimentalnog filma, a njegov film proustovske atmosfere o izgubljenim sjećanjima „Nastavit će se“(„Kramasha“), Senses of Cinema proglasio je jednim od najboljih filmova u 2007.

 

Predavanje Amrita Gangara na rasporedu je u četvrtak, 9. veljače u 19 h, a filmovi su na rasporedu od 20 h te od 19:30 u petak, 10. veljače. Ulaz je besplatan, a svi filmovi imaju titlove na engleskom jeziku.

 

Više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/ i Facebook eventu https://www.facebook.com/events/1290052904392713/.

Details

Start:
9 veljača, 2017 u 19:00
End:
10 veljača, 2017 u 23:55
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

MM Centar
Zagreb, Hrvatska + Google Map