Loading Events
  • This event has passed.

Animafest – Glazba i animacija vole se javno

9 lipanj, 2015Drugi najstariji europski festival posvećen animaciji, Animafest Zagreb, počet će 9. i trajati do 14. lipnja, prvi put spojivši kratkometražno i dugometražno izdanje, te će u kina Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol donijeti preko 300 animiranih filmova za baš svaku dob.

Animafest
Animafest

Najavljuje ga sjajna animirana špica autorice Petre Zlonoge za koju je neobičnu glazbenu podlogu skladao glazbenik, kritičar i performer Ante Perković.

[youtube]http://youtu.be/V8jNoSfJmC0[/youtube]

No to je tek prva u nizu glazbenih minijatura kojima je isprepleten gotovo cijeli Animafestov program namijenjen odrasloj publici, što nije ni čudno uzmemo li u obzir da je i sam Animafestov umjetnički ravnatelj – glazbenik. Daniel Šuljić je naime dugogodišnji član Stampeda i brojnih drugih bendova, a o vezi animacije i glazbe kaže ovo: “Kao što je u animatorskim krugovima poznato, za dobrog animatora nije toliko presudna vještina crtanja koliko je presudan osjećaj za ritam – jednako kao i kod muzičara. Animacija i muzika imaju mnogo dodirnih točaka i videospotovi su mjesto na kojem se susreću u sretnoj simbiozi. Forma videospota idealna je za isprobavanje novih estetika, eksperiment, kreativno istraživanje i igru.”

Upravo videospotovima tradicionalno je posvećen Animafestov program Kino za uši, čije ovogodišnje izdanje donosi podjednako širok pregled glazbene scene kao i različitih tehnika animacije. Od belgijsko-australskog multiinstrumentalista Gotyea, preko suvremene elektronike Hot City x LOL Boys, do izraelske indie grupe The Aprons ili rapera Paula Whitea i Dannyja Browna.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ixzD-wzxUEQ[/youtube]

Glazba je značajno zastupljena i u Natjecanju namjenskog filma, a poveznicu spotova s tom kategorijom čini ruski bend Sansara, čiji je video zapravo dio zajedničke marketinške kampanje benda i modnog dućana, objedinjene nazivom „Put the music on“. Nina Bisyarina iscrtala je sve faze animacije, a rezultat je nagrađen Grand prixom na međunarodnom oglašivačkom festivalu Zlatni bubanj u Portorožu u Sloveniji.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wwLnypNr1fA[/youtube]

Od „glazbenih“ filmova u Natjecanju kratkometražnog filma posebno treba izdvojiti za Oscara nominirani A Single Life, o životu kao pjesmi (ploči) koju ne možeš premotati unatrag.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vMVdct8fhME[/youtube]

Ploče će pak na ovogodišnjem Animafestu imati posebno mjesto, jer festivalski klub bit će upravo Vinyl u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici. Tamo će biti smještena posebna Alisina soba, preimenovana u Vinyland, u skladu s festivalskom temom Alise u zemlji čudesa, a oko koje će se odvijati cijeli niz popratnih događanja, uključujući i nekoliko koncerata.

 

U srijedu, 10. lipnja od 23h u Vinylu će svoj AV performans izvesti Nimbus Dei. Riječ je o kolektivu koji svira tamni psihodelični ambient, s korijenima u impresionizmu i njemačkoj elektronskoj sceni 70-ih, kombinirajući elektroničke i solo gudačke instrumente. Njihova glazba korištena je na filmu, televiziji te u plesnim i kazališnim projektima. Za nastup na ovogodišnjem Animafestu Nimbus Dei improvizirat će glazbu na kolaž eksperimentalnih filmova Dalibora Barića (on je s filmom Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji koji je korežirao s Tomislavom Babićem zastupljen i u Animafestovom Natjecanju dugometražnog filma). Nimbus Dei čine Tena Novak (violina, sintesajzer), Marko Rukavina (kontrabas), Miroslav Mrva (sekvencer, sintesajzer) i Tomislav Babić (sintesajzeri, modular, rhodes).

 

Vlastiti audio-vizualni performans imat će i brojni festivalski gosti, i to u tradicionalnom Animators’ Jam Sessionu, u četvrtak 11. lipnja od 22 sata.
Dan kasnije, za dobro raspoloženje gostiju i publike Animafesta i Vinyla, zadužen je najkazališniji domaći band, Chishche Lishche. Čine ga četiri istaknuta glumca Kerempuhova ansambla: Ivan Đuričić (saksofon, harmonika, vokal), Hrvoje Kečkeš (bas-gitara), Mario Mirković (gitara) i Luka Petrušić (bubnjevi), a često im se pridružuju i kolegice glumice, poput Maje Posavec. Kad god ne glume – sviraju, i to podjednako uspješno na renomiranim kazališnim festivalima, gradskim trgovima, dodjelama nagrada, ali i u najpoznatijim domaćim klubovima. Specijalnost im je zarazno dobra atmosfera.

 

Animafestov ovogodišnji koncertni program zaključit će gosti iz Francuske, glazbeno-grafički duo Gangpol & Mit, i to nastupom u klubu VIP, u subotu 13. lipnja od 23 sata. Rečeni se dvojac bavi neobičnim svijetom digitalnog popa koji nastanjuju šareni i geometrijski likovi – zvjerinjak koji se razvija u lizerginskim mjuziklima i sudjeluje u apokaliptičnim crtićima. Glazba skače s agresivnih sintova i drvenastih solo flauta na mondo-ritmove i filmične tipke klavičembala, uz futurističke socijalne pjesme upakirane u lažne MIDI-pokušaje oponašanja gudačkog kvarteta. Vizualni dio prikazuje nadničare kako se bacaju na masnu hranu, zaposlenike pozivnih centara koji plešu batucadu, i matične ploče računala koje na divljem otoku kolju dok posvuda eksplodiraju teroristički konfeti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vS0-xgx70kg[/youtube]

Ukratko, nacrtajte se na ovogodišnjem Animafestu, za koji iskaznice po posebnim pretprodajnim cijenama možete nabaviti već danas, na službenim festivalskim stranicama animafest.hr ili u sustavu Entrio.

Details

Start:
9 lipanj, 2015 u 08:00
End:
14 lipanj, 2015 u 23:55
Event Categories:
, , , , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Kina Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol
Zagreb, Hrvatska + Google Map