Loading Events
  • This event has passed.

Animafest – novo dugometražno izdanje

4 lipanj, 2013Tjedan biranih crtića za istraživanje od klasike do nepredvidivih novih medijskih platformi održat će se od 4. do 9. lipnja u Zagrebu.

Usvajanje odobreno - Laurent Boileau, Jung

Teško da postoji slobodnija izražajna forma od crtanog filma. Zagreb kao grad u kojem se rodio i živi Animafest može biti ponosan svojom dugom europskom tradicijom s obzirom da je sa svoja četiri desetljeća postojanja u 26. izdanja Animafest drugi po starosti festival animiranog filma u Europi. Od 2005. godine. Festival svake druge godine izmjenjuje program dugometražnih i kratkih crtića u glavnim kategorijama festivala.

Između devet raznolikih naslova o najzaslužnijem za Grad Prix odlučivati će umjetnički direktor Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottavi, Chris Robinson i dva profesora animacije Gunnar Strom iz Norveške i Darko Bakliža koji predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Odsjeku za animirani film i nove medije i na Studiju dizajna. Norveškoj animaciji posvećen je veliki segment festivalskog programa s obzirom da te zemlja slavi 100. obljetnicu svog prvog animiranog filma karikature. Preporuka od strane organizatiorica iz Hulahop produkcije je film “Velika nagrada Pinchcliffea”, norveški animirani klasik Iva Caprina iz 1975. godine koji su gledali gotovo svi Norvežani. I Norveško iskustvo financiranja produkcija animiranih filmova biti će jedna od zanimljivih i važnih tema ovogodišnjeg festivala koji je osim publici, kroz niz radionica i predavanja namijenjen i profesionalcima. Animafest PRO odnosi se na dio programa koji daje odgovore na predprodukcijske, distribucijske, financijske i ostale muke s kojima se svakodnevno susreću kreativni profesionalci.

Autobiografija lažljivca - Bill Jones, Jeff Simpson, Ben Timlett

Projekcije ctića s dodanom vrijednosti, artističke estetike i naracije mogu se pogledati u kino dvoranama Cineplexx u Centru Kaptol i Kinu Europa od 4. do 9. lipnja. Za Muzej suvremene umjetnosti festival počinje već 29. svibnja jer će se projekcije 16 radova iz cijele Europe, pristiglih na natječaj Animation goes MSU, vrtiti na fasadi muzeja svake večeri do zatvaranja Animafesta. Za svo vrijeme festivala traje postav samostalnog rada Ivana Marušića Klifa “Volim crtiće!” u No Galeriji MSU-a, a “Moj Život”, izložba crno-bijelih stripova Aloisa Nebela u Galeriji ULUPUH.

Slika - Ignacio Ferreras

Osim inovacije u privlačenju pažnje publike nestandardnim promotivnim kanalima ovogodišnji Animafest posvetit će se posredstvom suranje s Hrvatskim MEDIA deskom transmedijskom projektu koji će nastojati podići konkurentnost Hrvatske na tržištu kreativnog sadržaja. Video igrice kao interaktivna multimedija pripadaju ne isključivo zabavi već i suvremenoj estetici i vidu učenja, a dimenzija njihovog umjetničkog potencijala svakako ne bi smjela biti zanemarivana upravo pri promišljanju konkurentnosti.

Svjetska panorama svaki dan nudi po jedan veliki crtani film za odrasle, preporuka organizatorica je svakako laureat prošlogodišnjeg Zlatnog Zagreba Don Hertzfeldt koji se vraća s “Kakav divan dan” u dugometražnom formatu gdje će publika već upoznata s njegovim crno humornim Billom prvi put vidjeti cijelu priču o pokušaju sastavljanja rascjepkane psihe u remasteriranom ruhu, s novim, dodanim materijalima. Sva tri poglavlja filma snimljena su starinskom 35-milimetarskom animatorskom kamerom Richardson, izrađenom 40-ih godina prošlog stoljeća i jednom od zadnjih preostalih takvih kamera u SAD-u. Don Hertzfeldt svoje popularne animirane filmove prikazivao je na više od tisuću filmskih festivala i manifestacija širom svijeta.

Djeca vukovi - Mamoru Hosoda

Najveća vrijednost i važnost Animafesta za publiku je prilika i mogućnost za otkrivanje razlika između digitalnog i filmskog medija i propitivanje različitih dubina koje pružaju crtež i crtić. “Mora se pratiti napredak doživljaja audiovizualnih djela od klasike do novih medijskih platformi” bio je svojevrsni zaključak u obraćanju novinarima producentice Olinke Vištice na početku još jednog koraka naprijed kako za Animafest tako i za sadržajnost zagrebačkog društvenog života.

Animafest nikada pa ni ove godine ne zaboravlja da crtići pripadaju djeci pa je i program za neodrasle Zagrepčanke i Zagrepčane raznolik i bogat. Među desetak dugometražnih crtića za sve uzraste ističe se sinkronizirani “Lota i tajna mjesečevog kamena” koji će biti prilazan i na tri besplatne projekcije filma koje dolaze u kvartovske kulturne centre Trešnjevku, Dubravu i Travno. Petra Zlonoga, uspješna mlada dizajnerica i animatorica, u Centru Kaptol vodit će za male školarce radionice stop animacije.

Venue

Cineplexx Kaptol i kino Europa
Zagreb, Hrvatska + Google Map