Loading Events
  • This event has passed.

Antiphonus u MUO predstavlja Leonardovo čudo od glazbala, violu organistu

21 veljača, 2017U utorak, 21. veljače, u 20 h, u atriju Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Ansambl Antiphonus će, s gostom Sławomirom Zubrzyckim, predstaviti sinergiju neba i zemlje, ‘Suze sv. Petra Orlanda di Lassa’ i glazbu Andree Gabrielija s francuskim začinom.

Slawomir Zubrzycki za violom organistom
Slawomir Zubrzycki za violom organistom

Naime, petsto godina nakon što je genijalni um Leonarda da Vincija skicirao planove za glazbeni instrument nazvan viola organista, poljski koncertni pijanist Slawomir Zubrzycki proveo je više od pet tisuća radnih sati kako bi Da Vincijevu ideju pretvorio u stvarnost. Prema originalnim Da Vincijevim crtežima je izgradio instrument koji izvana podsjeća na klavirčembalo, ali proizvodi nevjerojatne i drukčije zvukove te zvuči poput orkestra.

 

Premijera njegove suvremene viole organiste bila je prije tri godine u Krakovu, sa spektakularnim odjekom u medijima i stručnim krugovima (uz tri milijuna pregleda na youtubeu, o događanju su izvješćivali i BBC, The Telegraph, France 24, Deutsche Radio Kultur, Corriere della Sera, MSN, Oman Daily Observer, Hindustan Times, Taipei Times…), nakon čega je uslijedila i opsežna europska turneja na mnogim značajnim festivalima.

 

„Ne samo atipične udaraljke, ne samo barokna harfa s tri reda žica od pogleda kroz koje se čovjeku zavrti u glavi, nego u niski primordijalnih sintesajzera – prvo teremin, u rukama vodeće njemačke tereministice Caroline Eyck, a sada i viola organista Leonarda da Vincija, s graditeljem i promotorom njezine suvremene verzije, krakovskim umjetnikom Sławomirom Zubrzyckim. Leonardo, kao univerzalni čovjek, izumio je univerzalni instrument! Mogućnost da se kombinira ljepota zvuka gudačkog instrumenta, njegova modulacija dinamike i zvučnih nijansi ili efektima poput vibrata s jednete bogatstvo polifonije i neprekinuti zvuk koju omogućuje jedino instrument s tipkama, poput orgulja, s druge strane, intrigirao je ne samo Leonarda, nego i mnoge kasnije izumitelje i graditelje instrumenata.

 

2015. su svjetlo dana ugledala i dva albuma, sa skladbama Maraisa, Sainte-Colombea, Sonatom za Bogenklavier C. Ph. E. Bacha i, kao bonus, da Vincijevom glazbom (notni se zapis nalazi u sklopu slike Portet glazbenika). Drugi je album bezstrujna verzija albuma ‘Vulnicura’ Björk -što nas dovodi do ishodišta priče o ovom neobičnom instrumentu: repertoarna praksa, historicistički tretman umjetnosti u svakodnevici i s njom povezano otkrivanje i izvođenje goleme količine minule glazbe, kultura donekle nalik onoj postesejističkoj iz Hesseove ‘Igre staklenim perlama’, uz tehničku usavršenost koja je također plod našeg vremena-sve su to uvjeti u kojima po prvi put možemo očekivati procvat ovog egzotičnog instrumenta“, najavljuje predstojeći koncert dirigent i umjetnički voditelj Ansambla Antiphonus, Tomislav Fačini.

 

Ulaznice za koncert 21. veljače, na koje umirovljenici, studenti i grupe ostvaruju prigodan popust – cijene se kreću od 35 do 70 kn – mogu se kupiti na info pultu Muzeja za umjetnost i obrt svaki radni dan i subotom od 10 do 19 sati, kao i na dan koncerta sat vremena prije početka.

Details

Date:
21 veljača, 2017
Time:
20:00 - 23:00
Cost:
Kn35 – Kn70
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Muzej za umjetnost i obrt
Zagreb, Hrvatska + Google Map