Loading Events
  • This event has passed.

Antiphonusov ‘Ars subtilior’ obavija MUO

14 studeni, 2017Ansambl Antiphonus koji plijeni pažnju jedinstvenim interpretacijama glazbe s okusom prošlosti, u utorak, 14. studenog, u 20 h, atmosferični će foaje zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt obavit koncertnim velom nazvanim ‘Ars subtilior’, tajanstvenim glazbenim hodočašćem u riznice ljepota starovjekovnih melodija i ekstazu patinastih, ali egzotičnih instrumenata.

Antiphonus
Antiphonus

Što se krije pod tajnovitim naslovom„Ars subtilior“? Tko su Hospes Mysteri i koji će osvijetliti vjekovitu i baršunastu tamu ovog do sada najtajnovitijeg glazbenog hodočašća Antiphonusa, na cilindričnim i pitagorejski ugođenim flautama i viellama, te strunama lutnje i gotičke harfe?

 

Otkrio je Tomislav Fačini, dirigent i umjetnički voditelj Ansambla Antiphonus. „To vam ne možemo ukratko reći“, zagonetan je Tomislav Fačini, dirigent i umjetnički voditelj Ansambla Antiphonus. „Samo ćemo dati naslutiti teškim svetim kadom, kao u starca Vjesta, prožete nebeske volumene romaničkih katedrala koje odzvanjaju Starom umjetnošću, Ars antiqua, naslonjenom na cantus firmus korala, u mahnitom i hipnotičkom vrtlogu; zatim sasvim drugačiju, improvizatorsku, gotovo jazzy monodiju Nove umjetnosti, Ars nova, koja se u troglasnim motetima prelijeva nad nekoliko slojeva vulgarizirane ili korektne latinštine, otvarajući i fizički portal između neba i zemlje; te na koncu Rafiniraniju umjetnost, Ars subtilior, kao posljednju, prezrelu i rascvalu gestu, kojom je umjetnost Srednjeg vijeka manirističku i sinestezijsku krunu predala novouskrslim Nereidama Renesanse.“

 

Na programu su djela Perotina, Machauta, DuFaya, da Firenze, von Wolkensteina, Solagea, Senlechesa i Binchoisa.

 

Antiphonus nastupa u društvu blokflautista Gabriela Belkheirija Garcíe del Poza, gotičkoharfistice Mikari Shibukawe, lutnjista Izidora Erazema Grafenauera i vielista Domena Marinčiča.

 

Ulaznice stoje 50 kn (studenti i umirovljenici) i 90 kn, a mogu se kupiti na blagajni Muzeja za umjetnost i obrt ili preko servisa Entrio.hr.

Details

Date:
14 studeni, 2017
Time:
20:00 - 23:00
Cost:
Kn50 – Kn90
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Muzej za umjetnost i obrt
Zagreb, Hrvatska + Google Map