Loading Events
  • This event has passed.

Ariel Pink u Galeriji Lauba

27 studeni, 2015U organizaciji SuperUha Lauba koju pogoni Iskon u suradnji s Kultni Kultivatorom najavljuju gostovanje aktualnog američkog rock benda – Ariel Pink koji će nastupiti 27. studenog u najkvalitetnijem zagrebačkom koncertnom prostoru – galerija za ljude i umjetnost Lauba.

Ariel Pink
Ariel Pink

Odrastajući u Los Angelesu krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, ili preciznije Beverly Woodsu nadomak Beverly Hillsa, Ariel Marcus Rosenberg je već s 10 godina počeo pisati prve glazbene kompozicije.

 

Uveliko opčinjen poviješću popularne kulture sa 16 godina, stondirani srednjoškolac tada kultne “Beverly Hills Highschool”, počeo je slagati prve snimke na rustičnom analognom četvorotrakašu. Koliko je predano i fanatično bio posvećen ovom “malom kućnom zanatu” govori i činjenica da je koju godinu kasnije, tada student “California Institute of the Arts”, u kući svojih roditelja imao pravo malo skladište audio kazeta s preko 500 snimljenih pjesama, prije nego što je ijednu od njih izveo uživo. Sve ovo nije mnogo značilo u prvim susretima s publikom koji su manje – više bili katastrofalni. Svedeni na one-man show žestokog fana Hall & Oates, Michael Jacksona, 10CC, Fleetwood Maca i nostalgičan prizvuk “zlatne ere” popa bili su u tom trenu potpuno neuklopivi u vladajuću indie scenu u koju je bačen.

 

Koju godinu kasnije pak, dogodilo se da njegov prvi album završi u rukama jednog benda koji je u tom trenutku svojim rastućim utjecajem u potpunosti prekrajao ruho američke nezavisne glazbe, na vratima ere u kojoj će ovaj termin (indie) dostići krajnji nivo apstrahiranja. Bili su to Animal Collective, a listopad 2004. i album “The Doldrums” na njihovoj Paw Tracks etiketi, označit će početak nečega što će se kasnije u najtvrđjem krugu Pinkovih poklonika zvati jednostavno – “The Ariel Sound”. 100% autentičan “Ariel Sound” ili ne, ovaj album kao i sljedeća dva “Worn Copy” i “The House Arrest”, imat će presudan utjecaj na to da do kraja prvog desetljeća 21. stoljeća svijetom nezavisne muzičke scene zavlada novi val “Lo-fi” izvođača – “Bedroom-pop” kako ga je u određenim inkarnacijama žigosala glazbena kritika.

 

15 godina nakon prvih sobnih demo snimaka, 2009. godine Ariel Pink potpisuje za kultni britanski label 4AD, a već prvi album na ovoj etiketi označit će konačni proboj kako njega osobno, tako i cijelog vala. Ariel Pink’s Haunted Graffitti – “Before Today” naći će se na kraju te 2010. u vrhovima, bez izuzetka, svih godišnjih lista relevantnih muzičkih glasila, zajedno sa singlom “Round and Rodund” koji će se naći na prvom mjestu The Top Tracks of 2010 na Pitchfork-u. Usljedit će velike američke i europske turneje, a ljeto 2011. provest će svirajući kao headliner na doslovno svim značajnim indie festivalima od Primavere preko ATP do Coachelle.

 

S ništa manje uspjeha neće proći ni drugi studijski album za 4AD – “Mature Themes” iz 2012. kao ni neposredni povod za predstojeću turneju – album “Pom Pom” koji je svjetlo dana ugledao prije pola godine. Zanimljivost vezana za ovaj album, kao i za predstojeću turneju, je činjenica da Ariel Pink po prvi put izdaje i nastupa bez Haunted Graffiti.

 

Ulaznice se mogu kupiti u Dirty Old Shopu, Tratinska 18 i Rockmark knjižari, Berislavićeva 13. po cijeni od 100 kn dok će na ulazu iznositi 120 kn.

Details

Date:
27 studeni, 2015
Time:
21:00 - 23:55
Cost:
Kn100 – Kn120
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Lauba
Zagreb, Hrvatska + Google Map