Loading Events
  • This event has passed.

Árpád Kollár u Booksi

20 lipanj, 2017U utorak, 20. lipnja u 18 sati u klubu Booksa će, u sklopu programa Zagreb Reads Europe, gostovati jedan od najcjenjenijih i najnagrađivanijih mađarskih pjesnika mlađe generacije, Árpád Kollár.

Árpád Kollár
Árpád Kollár

Árpád Kollár rođen je u vojvođanskoj Senti, a živi u Segedinu. Objavio je četiri nagrađivane pjesničke zbirke, od kojih i jednu za djecu, prevodio na mađarski autore poput Miljenka Jergovića i Olje Savićević Ivančević, a uz to i piše doktorat na temu kultnoga vojvođanskog časopisa Új Symposion i pjesništva jedne od njegovih vođećih figura Otta Tolnaija. U sklopu platforme Literature Across Frontiers prošle je godine izabran za jedan od deset Novih glasova iz Europe, što predstavlja i izravan povod ovom razgovoru.

 

Dinko Kreho s Kollárom će u Booksi razgovarati o čitanju i pisanju poezije u današnjoj kulturnoj, medijskoj i ekonomskoj konstelaciji, te o institucionalnom položaju i percepciji poezije u Mađarskoj i na našim prostorima. S obzirom na njegove uspjehe na planu dječje književnosti, neće se propustiti osvrnuti ni na problematiku i izazove pisanja za djecu. Dotaknut će se i teme Kollárova doktorskog istraživanja – vojvođanske mađarske književnosti – kao i prevodilačkog rada, s posebnim osvrtom na složenu višejezičnu situaciju u njegovom rodnom kraju. Na kraju, ali ne i najmanje važno, čitat će se i komentirati poezija.

 

Zagreb Reads Europe dio je projekta Literary Europe Live kojeg vodi velška književna platforma Literature Across Frontiers, klub Booksa je partner, a financijsku podršku daje EU fond Kreativna Europa. Zagreb Reads Europe dosad je ugostio Aleksandra Zografa, DBC Pierrea, Chiku Unigwe i Janisa Jonevsa u Booksi, te Ece Temelkuran, Andreja Nikolaidisa i Vladimira Tasića u Dubrovniku, u sklopu simpozija Struktura (u organizaciji Multimedijalnog instituta). Program će završiti najesen gostovanjem još nekoliko zanimljivih i relevantnih stranih književnih imena.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Details

Date:
20 lipanj, 2017
Time:
18:00 - 20:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

Booksa
Zagreb, Hrvatska + Google Map