Loading Events
  • This event has passed.

Audioart Festival 10 u Puli

21 kolovoz, 2019Ovogodišnji Audioart Festival u Puli održava se od 21. do 24. kolovoza.

Audioart Festival 10

Audioart festival kroz zadnjih je deset godina u Puli razvijao koncept nove glazbe šetajući se po pulskim prostorima i komunicirajući s publikom kroz različite glazbene performanse, koncerte i instalacije. Ponekad je akcent bio na izvedbi zvuka, ponekad na tehnologiji, intermedijalnosti i filmu, ponekad sve zajedno. Uglavnom, svaka je godina bila priča za sebe. Nakon deset godina može se reći da se trud isplatio jer je drugačiji zvuk postao dio Pule, barem na četiri dana godišnje.

Galerija Makina, Galerija Cvajner, Muzej suvremene umjetnosti Istre, Srpski kulturni centar u Istri, Dom hrvatskih branitelja, Fort Casoni Vecchi, Kino Valli i Kaštel, pa čak Zagrebački plesni centar i eter Trećeg programa hrvatskog radija, prostori su koji su rado primali program Festivala i uvelike doprinijeli da svako izdanje Festivala bude posebno i dinamično.

Program festivala proširio se i zahvaljujući suradnji s Multimedijalnim institutom MAMA iz Zagreba, Soundpainting platformom Pula, Klubom Kotač, Dnevnim boravkom Rojca i ove godine s Monoplayom – festivalom suvremenog plesa – iz Zadra.

PROGRAM

21/8 Terasa, 21:30 – Emova ulica 1

Klammer / Gruendler – The Headphone Concert

Electroakustički duo za 100 parova slušalica. Josef Klammer i Seppo Gruendler iz Graza, improvizatori i neumorni istraživači zvuka s četrdesetogodišnjim iskustvom, otvorit će deseto izdanje Audioarta na krovnoj terasi u Emovoj ulici 1 iznad Arene.

22/8, 21:00 Dnevni boravak Rojca

Tomaž Grom (SI) – iMštrument – audio instalacija

Instalacija se sastoji od snimljenih zvučnih i video sekvenci koje izvode različiti umjetnici, razvijajući vlastiti glazbeni jezik. Korisnik može stvarati glazbu odabirući izvor, određujući glasnoću i redoslijed, što onda generira kontinuiranu i neponovljivu kompoziciju. iMštrument neprestano razvija stvaranje, spajajući originalnu glazbu i glazbu uživo. Nalazi se na razmeđi tehnološki obrađenog suvremenog zvučanja i elementarnosti čistoga zvuka u spoju s digitaliziranom snimkom. To je susret tehnološki reproduciranih izvedbi izvođača koji nisu prisutni i izravne prisutnosti korisnika. Instalacija je otvorena za posjetitelje do 24/8 u Dnevnom boravku Rojca.

Zvučno i vizualno pojavljuju se: Daichi Yoshikawa, Franz Hautzinger, Lee Patterson, Samo Kutin, Seijiro Murayama, Olivier Toulemonde, Jonas Kocher, Andrej Fon, Vitja Balžalorsky, Dimitra Lazaridou Chatzigoga, Ute Kanngiesser, Jennifer Allum, Tristan Honsinger, Sebi Tramontana, Axel Dörner, Tomoko Sauvage, Mike Majkowski, Liz Allbee, Birgit Ulher, Audrey Chen, Henrik Munkeby Nørstebø, Noid, David Stackenäs, Dirar Kalash, Burkhard Beins, Andrea Neumann, Tom Jackson, Onno Govaert, Mikko Savela, Jošt Drašler, Susanna Gartmayer, Michel Doneda, Lê Quan Ninh, Jean-Luc Guionnet, Ana Kravanja, Bertrand Denzler, Carlos Zingaro, Wilbert De Joode, Joëlle Léandre, Hans Koch, Martin Küchen, Paul Lovens, Pascal Niggenkemper, Xavier Charles

koncept: Tomaž Grom
snimke i montaža video materijala: Ana Čigon
procesiranje, kodiranje: Vasja Progar
dizajn sučelja: Tilen Sepič
izvršna producentica: Špela Trošt

Ana Kravanja / Tomaž Grom (SI)– premijerno u Puli predstavit će pet novokomponiranih momenata za kontrabas, prepariranu violinu i elektroniku. Iako su u proteklih deset godina svirali u različitim sastavima i kombinacijama, ovo je prvi put da nastupaju u duetu.

Katharina Ernst (AT) – eklektična perkusionistica i umjetnica s berlinskom adresom spaja apstraktnu kompoziciju i poliritmiju na svom debitantskom albumu Extrametric (Ventil records). Uživo osim bubnja koristi i set različitih perkusija amplificiranih kroz gitarske pedale i pojačalo, objekte i sintisajzer. Surađivala je s Kenom Vandermarkom, dieb13, Peterom Kutinom, Christinom Kubisch, Martinom Siewertom.

23/8, 21:00 Dnevni boravak Rojca

JMZM (HR) –Skriveni iza imena JMZM, Josip Maršić i Zoran Medved već godinama uporno prosipaju zvučnu prašinu po mnogobrojnim filmskim, kazališnim, peformance i live setovima. Ovo ljeto su započeli objavljivanjem 24. po redu studijskog albuma “Monkey” kojeg možete pronaći na njihovoj stranici www.jmzm.bandcamp.com, nastavili radom na oblikovanju zvuka za dva dokumentarna filma te glazbi za dramu “Geranium” koja će se 21.08. premijerno izvesti na Dubrovačkim ljetnim igrama, a za kraj ljeta dolaze na Audioart festival u Pulu premijerno izvesti novu skladbu pod nazivom “Shaving a balloon”.
CRI Orchestra (Croatian improvisers orchestra) – impro big band koji okuplja velik broj improvizatora aktivnih na hrvatskoj sceni, a funkcionira kroz autorske znakovne i konceptualne prakse skladanja u trenutku/dirigirane i/ili slobodne kolektivne improvizacije, predstavit će između ostalog Cobru Johna Zorna. Program je ostvaren zahvaljujući Soundpainting platformi Pula i skladatelju/dirigentu Nevenu Radakoviću.

CRI Orchestra:
Maja Rivić, glas
Isabel, violina
Tena Novak, violina, glas
Dora Šimunović, viola
Adam Webster, čelo
Henry Marić, klarinet/bas klarinet
Ana Kovačić, bariton sax
Mak Murtić, flauta, tenor sax
Damir Prica – Capri, sopran/tenor sax, citra
Igor Pavlica, truba
Nenad Sinkauz, el.gitara, elektronika
Milena Đukanović, el.orgulje
Vinka Burić, el. piano
Neven Radaković, analogni sint, rhodes el.piano, elektronika
Ivan Mršić, objekti, elektronika
Mijodrag Gladović, gitara, elektronika
Marko Grbac Knapić, elektronika, el.bas
Alen Sinkauz, el.bas, elektronika
Nenad Kovačić, udaraljke
Alex Brajković, bubnjevi

24/8, 21:00 Dnevni boravak Rojca

Stian Westerhus (NOR)

Stian Westerhus svoj je glazbenički život započeo studirajući jazz, dok ga je put naveo isprva u Middlesex, a zatim u Trondheim, gdje je i diplomirao. Otada neprestano radi, putuje i snima s impresivnim nizom glazbenika među kojima su Jaga Jazzist, Supersilent, Nils Petter Molvær i Motorpsycho, a tu je i serija solističkih snimaka koje je napravio za Rune Grammofon. Radio je također i na nekoliko narudžbi s jazz orkestrom iz Trondheima, Britten Sinfonijom i Filharmonijskim orkestrom južne Nizozemske. Popis nagrada koje je osvojio dug je i dojmljiv, a među njima su BBC Jazz Innovation Award (2008.) te nekoliko nominacija za norveški Grammy (Spellemannprisen, gdje već posjeduje dvije nagrade). Dosad je uvijek iznalazio načine stvaranja novih paradigmi, većinom kroz inovativan i poseban pristup glazbenom mediju sa šest žica, pick-upovima, efektima i pojačalima. Njegov posljednji album Amputation (2016., House of Mythology) označava nove granice za ovog uvijek smionog pronalazača putova, nadilazeći misiju u kojoj se Westerhusovo neprekidno istraživanje njegova instrumenta stapa s nizom zvučnih svjetova koji neprimjetno prelaze od nježne melodije do snažnih elektroničkih sklopova zvuka kako bi prenijeli izrazito artikuliran govor srca. (tekst: Jimmy Martin)

Details

Start:
21 kolovoz, 2019 u 20:00
End:
24 kolovoz, 2019 u 23:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , , ,

Venue

Više lokacija u Puli
Pula, Hrvatska