Loading Events
  • This event has passed.

1. Avantgarde Jazz Festival – tri mjeseca jazza u Rovinju

10 lipanj, 2011Jedinstveni koncept festivala – od svibnja do srpnja u Rovinju nudi vrhunski jazz program – čak šest koncerata svjetski poznatih jazz imena. Festival 13. svibnja otvara Julian Lage Group nastupom u hotelu Monte Mulini.

Julian Lage Group (Foto: Ingrid Hertfelder)

Prvo izdanje Avantgarde Jazz Festivala održat će se ove godine u Rovinju, a vrhunski jazz program odvijat će se tijekom tri mjeseca na različitim lokacijama. Od svibnja do srpnja Rovinj će tako u sklopu Avantgarde Jazz Festivala ugostiti neka od najpoznatijih, ali i najiščekivanijih jazz imena današnjice kao što su Julian Lage Group, Anat Cohen Quartet, Dr. Lonnie Smith Trio, New Gary Burton Quartet, George Benson i Return to Forever IV.

Avantgarde Jazz Festival otvorit će u petak, 13. svibnja, Julian Lage Group koncertom u Maistrinom boutique hotelu Monte Mulini u Rovinju. Julian Lage slovi kao predvodnik izvođača svoje generacije i jedan od najzanimljivijih mladih glazbenika; on je skladatelj, aranžer i gitarist koji istodobno oduševljava i inspirira obožavatelje i glazbenike. Proglašen čudom od djeteta, Lage je javno počeo nastupati kao šestogodišnjak, a samo dvije godine poslije svirao je s legendarnim Carlosom Santanom. Marc Becker je o njemu snimio za Oscara nominirani dokumentarni film “Jules at Eight”, a kao trinaestogodišnjak, 2000. je godine nastupio na dodjeli nagrade Grammy. Svirao je i na dva albuma nominirana za Grammy, Taylora Eigstija i Nnenne Frelon, i bio “najnovije otkriće na gitari” jazz legende Garyja Burtona u njegovu Next Generation Quintetu, u kojem su prije njega svirali veliki gitaristi poput Pata Methenyja, Johna Scofielda i Larryja Coryella.

Poznat je po svojoj virtuoznosti i reputaciji svestranog glazbenika koji u svoj pristup uključuje elemente jazza, bluesa, folka, indijske i klasične glazbe. Prvi album koji je objavio kao vođa sastava 2009. godine – «Sounding Point» – dobio je sjajne kritike i bio nominiran za nagradu Grammy u kategoriji najboljeg albuma suvremenog jazza. Najnoviji album Julian Lage Group izdan je  krajem prošlog mjeseca pod nazivom «Gladwell», a u Rovinju će ga ovom prilikom predstaviti Julian Lage (gitara), Tupac Mantilla (bubnjevi/perkusije), Jorge Roeder (kontrabas), Dan Blake (saksofon) i Aristides Rivas (violončelo).

Avantgarde Jazz Festival, čiji je Maistra generalni sponzor, ove će sezone okupiti neka od najznačajnijih imena svjetske jazz scene te na taj način obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada i ponuditi publici niz glazbenih poslastica na prestižnim rovinjskim lokacijama. Nakon Juliana Lagea tako će 27. svibnja na pozornici Monte nastupiti Anat Cohen Quartet, predvođen izraelskom multiinstrumentalisticom i jednom od ponajboljih klarinetistica na svijetu, dok će 10. lipnja u hotelu Monte Mulini sa svojim trijom nastupiti priznati orguljaš i klavijaturist, često nazivan praocem Acid Jazza, Dr. Lonnie Smith.

Julian Lage (Foto: Jimmy Katz)

U srpnju publiku očekuju čak tri vrhunska jazz koncerta. Prvi od njih održat će, 1. srpnja u hotelu Monte Mulini, New Gary Burton Quartet na čelu s Garyjem Burtonom, glazbenikom koji je predstavio svijetu stil sviranja vibrafona s četiri palice i popularizirao duet format u jazzu. Tjedan dana nakon New Gary Burton Quarteta, 8. srpnja, u bivšoj Tvornici duhana Rovinj uslijedit će koncert jednog od najpoznatijh pop i R&B pjevača, ujedno i vrhunskog jazz gitariste te višestrukog dobitnika Grammyja, Georgea Bensona, dok će Return to Forever IV, vodeća skupina jazz fusion pokreta 70-ih predvođena Chick Coreaom, nastupiti  17. srpnja na travnjaku hotela Eden.

Ulaznice za koncert Julian Lage Group moguće je kupiti u Maistrinim hotelima: Monte Mulini, Eden, Park i Adriatic te na prodajnim mjestima sustava Eventim i online na. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 160 kn (Zona II) i 200 kn (Zona I).

Program 1. Avantgarde Jazz Festivala:

13.05. Julian Lage Group / Hotel Monte Mulini / 20:00 h

27.05. Anat Cohen Quartet / Pozornica Monte / 21:00 h

10.06. Dr. Lonnie Smith Trio / Hotel Monte Mulini / 21:00 h

01.07. New Gary Burton Quartet / Hotel Monte Mulini / 21:00 h

08.07. George Benson / Bivša TDR / 21:00 h

17.07. Return to Forever IV / Travnjak hotela Eden / 21:00 h