Loading Events
  • This event has passed.

Bajaga i Instruktori – tri koncerta posvećena Draženu Vrdoljaku

6 ožujak, 2014Bajaga i Instruktori nastupat će tri dana uzastopno od 6. do 8. ožujka u Velikom pogonu Tvornice kulture.

Bajaga i Instruktori

“Urednik u Kulušiću je bio Dražen Vrdoljak, stvarno genijalac čovjek. Imao je neku redovnu foru sa svirkama, čuo je album, dopao mu se i pitao me ‘možeš skupiti neki bend i doći?’ Kulušić je primao nekih 500-600 ljudi, a pravo da ti kažem bilo ih je 200-300. Ali stvarno je bilo fantastično jer nikad prije toga nisam svirao sam. Već sljedeći put kroz dva-tri mjeseca imao sam rasprodana dva komada u Kulušiću. Draženu dugujemo veliku zahvalnost”. – tim riječima se Momčilo Bajagić Bajaga prisjetio ključnog događaja s početka njegove karijere i osobe bez koje ništa ne bi bilo isto. Na tri koncerta koje će Bajaga i njegovi Instruktori održati u Tvornici kulture od 6. do 8. ožujka obilježit će se impresivna tri desetljeća rada i svi će biti posvećeni velikom Draženu Vrdoljaku.

Bajagin početak vezan je uz klub koji se nalazi u Tvorničinom susjedstvu – legendarni Kulušić – u kojem je 12. travnja 1984. na poziv Dražena Vrdoljaka održao svoj prvi solo koncert i promovirao debitantski album “Pozitivna geografija”. Za iznimno talentiranog skladatelja tada još zaposlenog i kao gitarist u Ribljoj čorbi otpočela je nova era u karijeri koja će trajati čak tri desetljeća tijekom kojih će stvoriti jedan od najvećih pop rock sastava u povijesti ovih prostora.

S obzirom na proslavu važne obljetnice Bajaga i Instruktori pripremit će tri sasvim posebna koncertna iskustva. Svaki dan imat će specijalno pripremljenu set listu s pjesama od kojih će neke biti izvedene samo na tom koncertu. Uz specifičnu rasvjetu i scenografiju publika će svaki dan dobiti dojam potpuno novog showa.

Trodnevna ‘rezidencija’ u Tvornici kulture praksa je koja nije već dugo primjenjena u Zagrebu i podsjeća na poznate serije koncerata u danas nažalost zatvorenom Kulušiću. Bajaga i Instruktori idealan su odabir za ponovno uvođenje tog običaja.

BIOGRAFIJA
Momčilo Bajagić-Bajaga rođen je 19. veljače 1960. godine u Bjelovaru. Odrastao je u Zemunu gdje sa 14 godina svira bas u svojoj prvoj grupi TNT. Poslije kratkih iskustava sa Ofi i Glogovim kolcem, kao srednjoškolac početkom 1979. godine postaje ritam gitarist Riblje čorbe. Grupa ubrzo izrasta u jednu od najpopularnijih u Jugoslaviji, a Bajaga se ističe skladajući na stihove pjevača Bore Đorđevića pjesme kao što su “Nemoj srećo, nemoj danas”, “Dva dinara druže”, “Evo ti za taksi” i “Kazablanka”, dok je potpuni autor “Ja sam se ložio na tebe”, “Baby, Baby I Don’t Wanna Cry”, “Muzičari koji piju” i “Kada hodaš”. Uporedno piše stihove za Bulevar, Zdravka Čolića, Slađanu Milošević…

Kao pjevač predstavlja se s jednokratnom grupom Frka u TV emisiji “Rokenroler” (1980) i pjesmom “Pustite me druže” koju 1984. snima za svoj debi album “Pozitivna geografija”. Po odlasku iz Riblje čorbe samostalnu karijeru kao autor, pjevač i gitarisa izuzetno uspešno nastavlja hit albumima Bajage i Instruktora “Sa druge strane jastuka” (1985), “Jahači magle” (1986), “Prodavnica tajni” (1988) i „Neka svemir čuje nemir” (1989). Bajaga i Instruktori osamdesetih godina su među najpopularnijim i najtiražnijim domaćim bendovima, zahvaljujući velikim hitovima “Berlin”, “Zažmuri”, “Dobro jutro džezeri”, “Samo nam je ljubav potrebna”, “442 do Beograda”, “Plavi safir”, “Verujem, ne verujem” i mnogim drugima. Čitatelji časopisa Rock ga 1984. proglašavaju za “Rock ličnosti sezone”, a nakon čega dobija nebrojene glazbene nagrade.

U devedesetima Bajaga i Instruktori uspjevaju opstati uz povremene promjene postave, a status velikog benda učvršćuju izdanjima “Četiri godišnja doba” (1991), “Muzika na struju” (1993) i “Od bižuterije do ćilibara” (1996), a muzika puna optimizma i dalje uspjeva preći granice nekada zajedničke države.
Svoju pozitivnu muzičku misiju Bajaga i Instruktori nastavljaju i u 21. stoljeću, između ostalog, albumima “Zmaj od Noćaja” (2001), “Šou počinje u ponoć” (2005) i “Daljina,
dim i prašina” (2012). Procjenjuje se da su Bajaga i Instruktori u dosadašnjoj karijeri prodali više od pet milijuna nosača zvuka.

Aktualni album “Daljina, dim i prašina” objavljen je 6. lipnja 2012. godine u paketu s knjigom “Vodič kroz snove”, prvom Bajaginom zbirkom poezije koja sadrži po autorovom izboru sedamdesetak pjesama iz svih razdoblja karijere.

U tri dana Bajaga i Instruktori tri puta će nastupiti u Tvornici kulture što je praksa koja nije već dugo primjenjena u Zagrebu i podsjeća na poznate serije koncerata u danas nažalost zatvorenom Kulušiću.

Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 120 kuna do dana svakog koncerta. Na dan svakog koncerta cijena će im iznositi 140 kuna.

Službena prodajna mjesta: Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1, prodajna mjesta Entria i www.entrio.hr i prodajna mjesta Eventima i www.eventim.hr.

Details

Start:
6 ožujak, 2014
End:
8 ožujak, 2014
Cost:
120kn – 140kn
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Tvornica kulture
Zagreb, Hrvatska + Google Map