Loading Events
  • This event has passed.

Bitka kod Stubice slavi 10. godišnjicu raskošnim uprizorenjem i Buna partijem uz Hladno pivo i Zadrugu

10 veljača, 2018Spektakularna ‘Bitka kod Stubice’ -vjerni prikaz bitke na stubičkom polju ​održat će se u subotu 10. veljače. Nakon bune počinje Buna party , a ove godine sve posjetitelje zabavljat će Hladno pivo, Zadruga i Tomislav Goluban.​

Bitka kod Stubice (Foto: promo)

Buna traje! Već deset godina za redom ori se na zagorskim bregima kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za „pravicu”! Povijesna bitka kod Stubice koja je pokazala “šake” tadašnjoj vlasteli, prije deset godina rekonstruirana je od strane udruge Vitezova Zlatnog Kaleža i postala “simply the best” manifestacija, koja svake godine okuplja sve više posjetitelja. Ove godine i počinje kada i stvarna bitka one daleke 1573. kada su goli i bosi seljaci ustali protiv ugnjetavanja Franje Tahija i tadašnje vlastele. Deseta jubilarna donosi i puno iznenađenja, što od same bitke koja će biti opremljena pravim autentičnim oružjem iz toga doba, još većim brojem statista, njih oko tristotinjak iz hrvatskih i nekih europskih udruga, te dosad najvećim Buna partijem. Naime Hladno pivo, Zadruga i Tomislav Goluban zabavljat će sve prisutne nakon žestoke i dosad najveće bitke.

Bitku​ kod Stubice predvodio ​je vođa pobunjenih seljaka i kmetova Matija Gubec. Ove godine sudjeluje najveći broj statista i boraca na bojnom polju , vojske će biti opremljene bogatim srednjovjekovim arsenalom, a Tahijevi puškari izbacivat će iz topova kugle sa dimnim efektima. Pregršt oružja iz tog doba; helebarde, sjekire, pikeovi, bardiše, buzdovani, mačevi, vile, koplja, ukrstit će se u rekonstrukciji poznate povijesne bitke.

Bitka kod Stubice (Foto: promo)

Bitka kod Stubice je ocijenjena nagradom Simply The Best za najbolji povijesni prikaz u 2015. godini, a medijski i od strane publike najpraćenija je hrvatska manifestacija. Razlog tome je i izuzetno duhovit i zabavan program u koji se tokom cijelog dana uključuje i staro i mlado. Stubica se vraća stotine godina unazad u doba kada se vodila bitka za pravicu seljaka.

Manifestacija počinje 4. veljače ​„Puntanjem seljaka”. Ispred rodne kuće Matije Gupca okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje „puntanje kmetov” tj. naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu. Dan prije Bitke u šatoru u Parku Jure Stubičanca počinje zagrijavanje na Fešti kod Stubice.

Bitka kod Stubice (Foto: promo)

​Cjelodnevni program počinje već od 11:00 sati kulturno-umjetničkim programom i okupljanjem vojski pred samu centralnu bitku. Uz program posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata, probati široku ponudu domaćih specijaliteta i dobre kapljice. Centralna bitka počinje u 15:00 sati na bojnom polju kod Majsecovog Milna.

Nakon bune počinje Buna party , a ove godine sve posjetitelje zabavljat će Hladno pivo, Zadruga i Tomislav Goluban.

I ove godine Grad Zagreb se pridružuje sa besplatnim linijama ZET-ovih autobusa, koji polaze ​od 10:​15 svaki sat i petnaest minuta sa Glavnog kolodvora, također je organiziran i prijevoz cugom Gupčevih puntara za samo 5 kuna koji polazi iz Zagreba u 10:15 h a povratak je u 18:30 sati.

Venue

Stubičko polje
Donja Stubica, Croatia (Local Name: Hrvatska)