Loading Events
  • This event has passed.

Bloomsday u Puli – pet godina Jamesa Joycea u Hrvatskoj

14 lipanj, 2015Podosta godina nakon postavljanja ležernog brončanog lika Jamesa Joycea pred nekadašnjom školom jezika Berlitz, danas cafeom Uliks u Puli, entuzijazam zaljubljenika u njegovu filigransku riječ ispisao je prve stranice malog, ali šarolikog Bloomovdana. Blomsday Croatia 2015 održavat će se od 14. do 16. lipnja u Puli.

Bloomsday 2015
Bloomsday 2015

Što je Bloomovdan? Sudbonosnog 16. lipnja 1904., mladi Irac Joyce upoznaje Noru Barnacle – strastvenu ljubav života s kojom ostaje do smrti, a svoj epohalni roman Uliks, na kojem je radio više od desetljeća, smješta upravo u taj jedan jedini, podugačak predljetni dan u Dublinu. Kroz epizoda, Joyce opisuje život i svakodnevicu Leopolda Blooma, supruge mu Molly i mladog Stephena Dedalusa koji govore i žive život očima kakve običavamo zatvarati. Joyce kroz riječ pronosi jednostavnost, titravost i mističnost života. Svakog i bilo kojeg čovjeka. Upravo ga zato od 2011. slavimo u Hrvatskoj, odnosno od 2012. u Puli gdje iste godine uplovljava na svojoj 37-godišnjoj Odiseji. Nepunih pet provedenih mjeseci u ovoj austro-ugarskoj vojnoj luci okaljava mu oštra zima i višejezičnost građana o kojoj kasnije sarkastično piše u romanima. Bratu Stanislausu s razglednicama i pismima ne šalje slane morske pozdrave nego slane sirne pozdrave s Brijuna ili promrzle jadikovke iz sobička iz kojeg bi s Norom bježao u cafe Miramar na vruću čokoladu. Pula se 16. lipnja svake godine ipak osvrće na njegovu ostavštinu upućenu svim generacijama: od najmlađih uzrasta kojima ostaju Mačak i vrag i Mačke iz Kopenhagena – kratke priče iz pisama unuku, Dablinci – epohalna zbirka priča u kojima se svaki građanin svijeta može prepoznati, kao i mnogi od nas u pretjerano i nepošteno mistificiranom Uliksu – središnjem djelu i motivu naše proslave. Upravo čitanjem Uliksa, ukazivanjem na njegovu životnost, jednostavnost i zavodljivost već ga pet godina nastojimo pokazati kao par božanstvenih, ali opet ovozemaljskih naočala za življenje života i ljubljenje ljubavi.

 

Luka Belani pjeva Jamesa Joycea

 

Stoga ‘odraslim’ kreativcima koji pokazuju filmsku stranu Joycea i njegovu opsesiju filmom na izložbi ‘Joyce fura svoj film’ uz bok stavljamo vrtićke mališane koji dramatiziraju Mačka i vraga. U mali jubilej po drugi puta su uključeni pulski srednjoškolski umjetnici spremni oslikati Joyceov kratki modernistički život u Puli i izložiti ga u Gradskoj knjižnici. Njima se pridružuju dvojica turskih srednjoškolaca iz internata za nadarene i talentirane kao mladi koordinatori čitanja Joycea u prirodi.

 

No što bi bio festival bez sretnog nepca? Bloomsday Croatia i Turistička zajednica Grada Pule okupili su istarske proizvođače sira čije će se specifične žute gastro-rukotvorine moći kušati i kupiti na sajmu prisjećanja na Joyceovu ljubav prema kozjem siru – melemu za nepce što kušao je na današnjem Nacionalnom parku Brijuni. Snažan okus sira ublažuje se (ili nadjačava) prigodnim festivalskim koktelima u Caffeu Uliks, gdje će pisca opjevati kantautor Luka Belani. Sljubljivanje Irske i Istre ne bi bilo ispravno bez nastupa Irish Maidena – plesne skupine irskog Istrijana prpeoznatljivog po animacijskim vještinama koje pokazuje kroz tradicionalne irske plesove.

 

Sve zainteresirane očekuje tri dana književnosti, glazbe, umjetnosti i plesa u Puli, osunčanom irsko-istarskom utočištu Jamesa Joycea.

Details

Start:
14 lipanj, 2015 u 15:00
End:
16 lipanj, 2015 u 23:55
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Caffe Uliks
Pula, Hrvatska + Google Map