Loading Events
  • This event has passed.

Brian Wilson izvodi ‘Pet Sounds’ u bečkoj Stadthalle

20 srpanj, 2017Povodom 50-godišnjice 11. albuma ‘Pet Sounds’ – točke prijelaza američke pop-glazbe u suvremenu glazbu: Brian Wilson i bend nastupaju uživo 20. srpnja od 20:00 sati u koncertnoj dvorani Stadthalle u Beču.

Brian Wilson izvodi Pet Sounds
Brian Wilson izvodi Pet Sounds

U godini nekolicine obljetnica koje su presudno utjecale na pop-kulturu i njezino formiranje kao estetskog iskustva koje nikome ne polaže račune, za bečku je koncertnu dvoranu Stadthalle već za četvrtak, 20. srpnja o.g., najavljena i koncertna svečanost američkog skladatelja i autora Briana Wilsona s programom albuma, „Pet Sounds“, jednog od najuspješnijih u povijesti pop-glazbe uopće. Ujedno i 11. ploča najuspješnije američke pop-grupe svih vremena, The Beach Boys, bila je zvijezda vodilja u nastanku ploče ‘konkurentskih’ The Beatles, „Sergent Pepper’s Lonely Hearts Club Band“. Braća Brian, Carl i Dennis Wilson, uz rođaka i najboljeg prijatelja, mapirali su osunčanu tinejdžersku Americanu i u kratke postojanja dogurali do klimaksa, albuma koji je otvorio divergentne teme Boga, LSD-ja i homoerotičnosti, nasuprot četvorke iz Liverpoola, koja je u ukupnom simboličkom kapitalu pop-kulture i pripadajućih joj sub/kulturnih oktopoda, probila njezine granice, ali i sa stilom zatvorila butigu…

 

Danas, kad je očito kako smo ušli u eru glazbene „deindustrijalizacije“, što se na 50. godišnjicu ovih albuma može lakonski ustvrditi, Sgt. Pepper je svojim reizdajem prije mjesec dana ušao u na prvu ljestvicu britanske ljestvice albuma. Čitava je LP-ploča bila malo umjetničko djelo, nastalo u studiju kroz korištenje njegovih kreativnih mogućnosti, koje je bolje prošlo kao cjelina nego li zbir njegovih sastojaka, počnimo od singlova… (Prisjetimo se odmah i ikonoklastičkih intervencija na layoutu Željka Zorice-Šiša, povodom singlice „Pussy in the Sky with Diamnods“ zagrebačke grupe SexA.) Ožmikavši „Pet Sounds“, grupa Beach Boys izbacila je tri singla, iako nesuglasice između članova kreću nakon što Brian prvi singl „Caroline No“ odlučuje potpisati samostalno. Njegova će individuacija rezultirati u neshvaćenog genija kojem je 38 godina trebalo da dovrši svoju samostalnu ploču, „Smile“, u suradnji s tekstopiscem Van Dyke Parksom. Eksperimentirajući sa parasimfonijskim oblicima koji kreativno propituju format pop-pjesme imao je brojne utjecaje. Pomislimo samo kako najpoznatijih dugih metara pop-glazbe, „Bohemian Rhapsody“ i „Paranoid Android“ vjerojatno ne bi bilo bez Wilsonova smiješećeg ferala.

 

Zahvaljujući konačnom izdanju u 2004-oj godini, 2006. je Wilson reaktivirao izvođačku karijeru, raskrstivši valjda dotad sa svim repovima, pretvorivši se u pouzdanu koncertnu atrakciju. Na unikatnoj viziji pop-glazbe, integralnoj izvedbi „Pet Soundsa“ s 10 muzičara, ne pjeva jedino bubnjar. Gost koncerata održavanih tijekom prve turneje od koje je prošlo već 10 godina, je i integralni član benda, Al Jardine, kao i južnoafrički gitarist i pjevač Blondie Chaplin koji od ranih 1970-ih surađuje s Beach Boys, a dugogodišnji je back-vokal The Rollling Stones.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Details

Date:
20 srpanj, 2017
Time:
20:00 - 23:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Stadthalle
Beč, Austrija + Google Map