Loading Events
  • This event has passed.

Caetano Veloso dolazi u Ljubljanu u Cankarjev dom

11 svibanj, 2014Caetano Veloso jedan je od najutjecajnijih svjetskih suvremenih pjevača-tekstopisaac, skladatelj, glazbenik, pjesnik, redatelj i politički aktivist, koji je u panteonu međunarodnih pop glazbenika rame uz rame uz Boba Dylana, Johna Lennona i Paula McCartneya. Njegova diskografija broji više od pedeset albuma, dobio devet Latin Grammy i dva Grammyja, broj njegovih pjesama se može čuti u filmovima. 11. svibnja nastupa u Ljubljani u Cankarjevom domu.

Caetano Veloso

Caetano Veloso započinje svoju karijeru izvodeći pjesme u bossa nova stilu, a sam je rekao da su najveći utjecaj u tom razdoblju na njega imali João Gilberto i Dorival Caymmi. U suradnji sa Gilbertom Gilom, Galom Costom, Tomom Zéom, i Os Mutantes i pod utjecajem The Beatlesa, razvija se psihodeličan i socijalno svjestan žanr Tropicália, što je utjecalo na širenje brazilske narodne glazbe na internacionalnom planu.

Veloso je politički bio lijevo orijentiran, što je često i naglašavao a to ga je učinilo neprijateljem brazilske militantne diktature. Njegove pjesme često su bile cenzurirane a nekoliko ih je do kraja zabranjeno. Veloso i Gilberto Gil su proveli nekoliko mjeseci u zatvoru za “neprijateljsku djelatnost protiv države” tijekom 1968. a poslije izlaska iz zatvora seli u London.

Velosove pjesme su pri njegovom povratku u Brazil 1972. bile često inspirirane različitim internacionalnim stilovima ali i polu-zaboravljenim brazilskim narodnim pjesmama i ritmovima. Smatran je i kao prethodnik sastavima koji su promicali afro-brazilijansku kulturu kao npr. Timbalada.

Tijekom 1980-ih postaje popularan izvan Brazila, prvenstveno u Izraelu, Portugalu, Francuskoj i Africi.

2005. godine smatran je jednim on najpoznatijih svjetskih izvođača sa oko 50 objavljenih albuma u koje ulazi i filmska glazba sa filmove poput: Hable con Ella (hrv. Pričaj sa njom) Pedra Almodóvara i za film Frida.

Njegov prvi kompletan album na engleskom bio je A Foreign Sound (2004.), koji je sadržavao Nirvaninu pjesmu “Come as You Are” ali i kompozicije iz Great American Songbook.

Details

Date:
11 svibanj, 2014
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Cankarjev dom
Ljubljana, Slovenia + Google Map