Loading Events
  • This event has passed.

Calibro 35 – zvuk europskog krimi i horor filma 70-ih u Zagrebu

5 travanj, 20135. travnja u kinu Grič vrhunski instrumentalni bend Calibro 35 izvest će niz glazbenih tema akcijskih te horor filmova 70-ih godina skladanih od strane velikih skladatelja filmske glazbe spomenutog perioda: Ennia Morriconea, Piera Piccionija, Goblina (band), Nina Rote, Armanda Trovajolija, itd.

Calibro 35

Talijanski producent Tommaso Colliva (Muse, Franz Ferdinand, Arto Lindsay, Twilight Singers) u ljeto 2007. okuplja ekipu zapaženih studijskih glazbenika, vođen idejom formirati instrumentalni sastav, a inspiriran temama iz talijanskih krimi filmova 60-ih i 70-ih. Jam session koji je trajao neprekidno skoro dva puna dana u “Omnia B” studiju u Milanu, rezultirao je velikim brojem obrada kao i autorskih kompozicija, a producent i idejni tvorac benda bio je siguran da je to ono za čim je tragao nekoliko godina unatrag. Sasvim prirodan miks više žanrova (funk, jazz, rock, prog-rock), istančan osjećaj za improvizacije i savršeno slaganje glazbenika potvrdili su da je bend spreman za izlazak iz studija. Sljedećih nekoliko mjeseci Calibro 35 sviraju po Europi, a tokom proljeća i ljeta 2008. pune klubove u matičnoj Italiji. Na jesen 2008. objavljuju prvi album koji dobiva pozitivne kritike širom kontinenta.

U prosincu iste godine završavaju svoj prvi soundtrack za film ‘Said’ tako što su tokom interne projekcije filma snimali uživo u čuvenom rimskom studiju ‘Forum’, koji je osnovao Ennio Morricone 1969. godine. 2009. osim live nastupa, snimaju i singl ‘Tutta Donna’ s gostujućom pjevačicom Georgeanne Kalweit, koji stiže na prvo mjesto talijanske nezavisne radio top liste. Iste godine pišu muziku za američki dokumentarac ‘Eurocrime!’ posvećen upravo filmskom žanru na kojem sastav bazira svoj muzički izraz – talijanskim krimi i policijskim filmovima  te odlaze na uspješnu turneju po SAD-u , ali rade i na sljedećoj ploči. Početkom 2010. objavljuju novi album ‘Ritornano Quelli di…Calibro 35’. Bend je gotovo neprekidno na turnejama, a poseban kuriozitet su žive svirke tokom projekcija filmova, kao i pojavljivanje njihovih pjesama u filmu ‘Red’. 8. lipnja u Milanu nastupaju prije Muse, a album je licencno objavljen i u Velikoj Britaniji i u SAD-u početkom srpnja iste godine.

Calibro 35

U siječnju 2011. izlazi im kompilacija B strana singlova i neobjavljenog materijala ‘Rare’. Nakon skoro cjelogodišnje turneje po Europi i SAD-u, Calibro 35 u listopadu prihvaćaju još jedan veliki izazov – s Milanskim simfonijskim orkestrom nastupaju u obradama tema iz talijanskih horor filmova 70-ih, u obnovljenom kazalištu Teatro Dal Verme.

Prošlu godinu započinju izlaskom novog albuma – ‘Ogni riferimento a persone esistenti o a fatti realmente accaduti è puramente casuale’ (Svaka sličnost sa stvarnim osobama ili događajima je potpuno slučajna), šestotjednom turnejom po Italiji, a potom i koncertima u Beogradu, Zagrebu i ostatku regije sredinom lipnja.

Na kraćoj balkanskoj turneji 2013. Calibro 35 početkom travnja sviraju dva koncerta u Srbiji (u Beogradu 2. travnja @ Gun Club i u Novom Sadu 3. travnja @ Quarter!!) te jedan u Zagrebu, 5. travnja u Kinu Grič.

Ulaznice za zagrebački koncert mogu se kupiti na dan koncerta, 5. travnja, na ulazu Kina Grič po cijeni od 45 kuna. Vrata kina Grič za publiku se otvaraju u 21 sat, a početak koncerta najavljen je za 21:30 sat.

Venue

Kino Grič
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska) + Google Map