Loading Events
  • This event has passed.

Cul-De-Sac – izložba grafika, printeva i memorabilija Nikole Vincelja Jinksa u Galeriji Greta

23 veljača, 2015U ponedjeljak 23. veljače je otvorenje izložbe Nikole Vincelj Jinksa s početkom u 21 sat u galeriji Greta, Ilica 92, Zagreb.

izložba grafika, printeva i memorabilija Nikole Vincelja Jinksa
izložba grafika, printeva i memorabilija Nikole Vincelja Jinksa

Cul-de-Sac, impro jazz experimentalni glazbeni sastav nastao je 1986. u Zagrebu, u desetljeću koje je mnogo toga promijenilo u hrvatskoj glazbi i donijelo mnoštvo novih bendova, projekata i suradnji. Ovo je bio prvi jugoslavenski impro band, a osnovali su ga glazbenici Dragan Pajić – Pajo (el. gitara) i Damir Prica Kafka – Capri (saksofon). U prvoj postavi svirali su, osim Paje i Caprija, Predrag Dubravčić – bubnjevi i Nino Markovac – bass, a prve svirke događale su se uglavnom spontano, u zagrebačkom prolazu Oktogon, i u drugim prolazima, kao i na gradskim ulicama. 1987. bendu se pridružuje Mario Barišin na basu, a 1989. Darko Rundek. Sa bandom surađuju vizualni umjetnici – Nicole Hewitt, kao autorica postera i covera za kazete i Nikola Vincelj Jinks – projekcije autorskih slajdova, autor postera i covera.

 

Dragan Pajić-Pajo umro je 23.02 2014. i ostavio za sobom ogromnu ostavštinu prvog impro glazbenika i glazbenog experimentatora na ovim prostorima, a glazbenici okupljeni prvo pod imenom Cul-de-Sac, pa kasnije pod imenom Orkestar za ubrzanu evoluciju žele nastaviti tradiciju impro i experimentalne glazbe u Hrvatskoj u spomen na Dragana Pajića Paju, ali i kako bi starim fanovima i novim generacijama približili mogućnosti i atmosferu ovakve vrste muziciranja te time pomogli u nastajanju novih sličnih glazbenih projekata, proširenju impro scene u Hrvatskoj i regiji i čuvanju uspomene na Paju.

 

Ova izložba skup je autorskih grafika Nikole Vincelja – Jinksa koje su se u posljednja 3 desetljeća koristile na nastupima Orkestra za ubrzanu evoluciju, fotografija i memorabilija, a organizira se u spomen na Paju. Na otvaranju nastupa impro jazz sastav Cul-de-Sac koji u Gretu stiže s nastupa u Sarajevu.

Details

Date:
23 veljača, 2015
Time:
21:00 - 23:55
Event Categories:
, , , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Galerija Greta
Ilica 92
Zagreb, Hrvatska
+ Google Map