Loading Events
  • This event has passed.

Dafnis Prieto ‘Proverb Trio’ u Vip Clubu

14 siječanj, 2012Njujorški suvremeni jazz projekt pod nazivom Proverb Trio, predvođen bubnjarom kubanskog podrijetla Dafnisom Prietom, nastupit će u Vip clubu u subotu, 14. siječnja, s početkom u 21 sat. Ulaznice za koncert mogu se kupiti u klubu po cijeni od 70 kuna.

Proverb Trio - Dafnis Prieto: bubnjevi, Kokayi: vokal i Jason Lindner: klavijature (RDD)

Proverb Trio uspješno stapa afro-kubanske ritmove i suvremeni jazz, a rezultat tog spoja donosi pravi spektar stilskih raznolikosti i daje potpuno novu energiju latino jazzu. Ekstatična i inteligentna glazba, složene kompozicijske strukture, ritmički avanturističke skladbe i sjajne tehničke vještine samo su neki od razloga zašto ne biste trebali propustiti ovaj koncert.

Začeci Proverb Trija sežu osam godina unazad, u 2004. godinu, kada su na Saalfelden Jazz Festivalu u Austriji prvi put zajedno nastupili Dafnis Prieto – bubnjar i skladatelj kubanskog podrijetla i Kokayi – pjesnik i vokalni umjetnik iz Washingtona. Snažna glazbena povezanost koja se osjećala između ova dva umjetnika inspirirala ih je da kao duo nastave održavati koncerte po New Yorku i diljem Europe. Nakon što im se pridružuje klavirist Jason Lindner, počinju nastupati pod nazivom Proverb Trio. Svoj prvi koncert održali su 2009. u muzeju Whitney u New Yorku, nakon čega su uslijedili nastupi po njujorškim klubovima i turneja po zapadnoj obali.

Improvizirana interakcija Prietovog virtuoznog i dinamičnog bubnjanja, Kokayievog repanja i pjevanja te Lindnerove harmonične sofisticiranosti i smionog istraživanja zvuka uvijek daje zanimljive rezultate. Upravo zato jer ovaj sastav stvara uspješne kompozicijske strukture na samom mjestu izvođenja, glazba koju izvode puna je iznenađenja i svaki put preuzima novi, drugačiji oblik, ujedno zadržavajući prepoznatljiv karakter i duh Proverb Trija.

Dolazak Dafnisa Prieta u NYC New York Times je usporedio s udarcem asteroida u grad. I uistinu, u kratko vrijeme su Prietove revolucionarne bubnjarske tehnike ostavile snažan dojam te utjecale na lokalnu, ali i međunarodnu latino i jazz scenu. Školovao se na National School of Music u Havani, gdje je dobio klasično obrazovanje, dok se izvan akademije više bavio jazzom, world i afro-kubanskom glazbom. Sa 16 godina odlazi na svoju prvu turneju po Europi i Latinskoj Americi s Carlosom Mazom i Ramonom Valleom, a kasnije i s grupom Columna B.  Godine 1999. preselio se u New York gdje nastavlja glazbenu karijeru svirajući u sastavima koje su vodili Henry Threadgill, Steve Coleman, Eddie Palmieri, Chico and Arturo O’Farrill, Dave Samuels & The Caribbean Jazz Project, Jane Bunnett, D.D. Jackson, Edward Simon, Michel Camilo, Chucho Valdez, Claudia Acuña, Roy Hargrove i drugi.  Uz to, skladao je glazbu za film, ples, komorne ansamble, kao i za svoje sastave s kojima je dosad izdao ukupno četiri albuma:  “About The Monks” (2005.), “Absolute Quintet” (2006.),  “Taking The Soul for a Walk” (2008.) i “Si o Si Quartet Live at Jazz Standard” (2009.). Također je skladao naslovnu pjesmu za Grammyjem nagrađeni album Artura O’Farrilla & The Afro-Latin Jazz Orchestra  – “Song for Chico”. Dobitnik je mnogobojnih stipendija, priznanja i nagrada, uključujući i ovogodišnju MacArthur Foundation “Genius Grant” te nominaciju za Grammyja u kategoriji Best Latin Jazz Album i nominaciju za Latin Grammy nagradu u kategoriji Best New Artist. Također, aktivno djeluje i kao pedagog, predajući na njujorškom sveučilištu te održavajući master tečajeve i radionice.

Details

Date:
14 siječanj, 2012
Cost:
70kn
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Vip Club
Zagreb, + Google Map