Loading Events
  • This event has passed.

Dale Watson nastupa u Remetincu

16 veljača, 2013Country majstor po treći put dolazi u Zagreb i to 16. veljače, ovog puta će zasvirati u Centru za kulturu Novi Zagreb u Remetincu.

Dale Watson u Remetincu

Prvo hrvatsko gostovanje američkog majstora countryja Dalea Watsona 18. lipnja 2009. u Tvornici kulture privuklo je tek šačicu ovdašnjih poklonika tog glazbenog pravca, no četvorka je svirala predano kao da je riječ o punoj dvorani te je nazočnima priuštila izniman, dugopamtljiv događaj i doživljaj. Bilo je, zapravo, očito da sviraju zato što u to vole, a svoju radost žele podijeliti makar i s jednim zainteresiranim. Sljedeći Watsonov dolazak u Hrvatsku, opet u Tvornici, 20. siječnja 2012., imao je veći odaziv publike – bit će da se proširio dobar glas – a dojmovni su rezultati bili podjednako snažni.

Nasljednik tradicije vrhunskih predstavnika najameričkijeg glazbenog pravca, poput Merlea Haggarda, Leftyja Frizzella ili Johnnyja Casha, Watson je autor sjajnih pjesama i nekoliko najboljih albuma countryja u posljednjih petnaestak godina. Kad je o koncertima riječ, Watson je očito sljedbenik ‘stare škole’ američkog ‘showmanshipa’, što će reći da je zabavljač u najboljem smislu tog pojma, a što nikako ne treba pobrkati s rječju zabavnjak.

Nastup Watsona i njegovih momaka, bili to Lonestarsi (prvi zagrebački koncert) ili The Texas Two (drugi) nije ‘promišljen koncertni šou’, nego trenutačnim nadahnućem, u suradnji s publikom i u dosluhu s atmosferom oblikovan niz pjesama, kako vlastitih tako i  tuđih – koje ne izvode rutinski, poput kakvog pokretnog džuboksa, već suvereno, autoritativno, s jednakim proživljenim razumijevanjem kao i svoje – jer Watson se i društvo bez sustezanja odazivaju na narudžbe iz auditorija. Valjda baš onako kao što to čine u kakvom američkom honky tonk baru. ‘Ugoditi publici’ očito je visoko na popisu prioriteta ove ekipe, no od mogućeg odskliznuća u kategoriju ‘pukih gažera’ jasno ih odvaja visoka razina autorsko-izvođačke kvalitete i dostojanstva te žara, ljubavi i užitka kojima se nerazmetljivo predaju svom pozivu. Osim toga, Watson nipošto ne podilazi, nego ugađa onime što jest, publici koja zna što je došla vidjeti.

Watson stiže u Remetinec u sklopu europske promotivne turneje albuma ‘Dalevis: The Sun Sessions 2’, u pratnji Lonestarsa, koje, koliko uspijevamo detektirati, čine (kontra)basist Chris Creeps i bubnjar Mike Bernal (obojica iz formacije Texas Two) te izvrsni pedal steel gitarist Don (Don) Pawlak (iz Lonestarsa s prvog Zg-koncerta), inače – pazi sad! – naše gore list, podrijetlom iz Bosiljeva.

Sastavite, dakle, popis pjesama koje ćete naručiti, stetsone i kaubojke možete i ne morate staviti na se – jer, iako ne eksperimentira s izletima u druge pravce,  Watsonov country posve prirodno (baš kao kao i Cashov, Haggardov, Kristoffersonov, Nelsonov…) pripada rocku u najširem smislu – a ukoliko radite na zbližavanju s roditeljima, slobodno povedite mamu ili tatu treće dobi, vrlo vjerojatno će im se svidjeti Watsonova ‘krunerska’ žica. Kako ushićeno reče moj sredovječni prijatelj na prvom Watsonovom koncertu u Tvornici: ‘Ovo je tako dobro! Žao mi je što nisam poveo mamu!’ Doista, spoj ugodnog i strasnog te pristojnog i buntovnog otjelovljen u uredno odjevenom (kostimiranom?), obrijanom i začešljanom križancu južnjačkog džentlmena i iskusnog mačka-vragolana Watsonu, jamči dobru zabavu svim uzrastima, kako se kaže od 7 do 77, isključujući možda tek one mlađahne rokere, inače najtipičnije konzumente pop-rocka, u kojima još nije sazrela prijemčivost za suptilniji izraz koji nije teško čuti i kao nemilo bezlično srednjestrujaštvo.

Koncert se, ponovimo, održava u subotu, 16. veljače u Centru za kulturu Novi Zagreb u Remetincu, (navodno) u 20 h, predgrupa je zagrebački country’n’roll sastav Country Strike, a cijena ulaznice je 80 kuna u pretprodaji, tj. 100 kuna na dan koncerta.

Details

Date:
16 veljača, 2013
Cost:
80kn – 100kn
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Centar za kulturu Novi Zagreb – Remetinec
Zagreb, Hrvatska + Google Map