Loading Events
  • This event has passed.

Damir Avdić u Močvari predstavlja novi album ‘Manjina’

6 studeni, 2015Singlom ‘Čuvaj se’ Damir Avdić najavio je svoj novi, šesti po redu album, kao i koncertni povratak u Zagreb. Album ‘Manjina’ objavljen je danas 13. listopada za izdavačku kuću Kapital Rekord, dok se zagrebačka promocija albuma održava u petak, 6. studenog u klubu Močvara.

Damir Avdić u Močvari
Damir Avdić u Močvari

Bez obzira da li ste ga upoznali kao Damira Avdića, Grahu, Diplomtza, Bosanskog psiha ili pak pjevača, gitaristu, kantautora, pisca ili glumca – Damira je teško zaboraviti i potisnuti iz sjećanja. Tokom posljednjih deset godina Damir se isprofilirao kao jedan od najznačajnijih regionalnih autora i najgnjevniji pjesnik Balkana, i bez obzira vole li ga ili kritiziraju – nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Damir i njegov prateći duo (rifovi i riječi) ujedno su i najveće i neočekivano glazbeno iznenađenje, ali i ono što je bilo nužno za pojaviti se, imajući u vidu sva događanja na ovim prostorima. Netko je morao zaista progovoriti i reći. Sve. Damiru je uspjelo.

 

Avdić je glazbeno aktivan još od kraja osamdesetih – u rodnoj je Tuzli desetak godina predvodio furiozni garage punk rock bend bend Rupa u zidu s kojim je objavio danas teško nabavljivih 5 albuma. Nakon nekoliko godina života u San Franciscu Damir se sa svojim vjernim suborcem Gibson Les Paulom vratio na ove prostore i na pet albuma i putem stotina koncerata s nama podijelio sve što u postratnom tranzicijskom društvu muči i njega, ali i sve nas.

 

Timeline Damirove “solističke” karijere danas je uglavnom poznat – kao i ostalim regionalnim velikanima, prvi album “…od trnja i žaoka” objavio mu je legendarni Zdenko Franjić na etiketi Slušaj najglasnije 2004. godine. Došao je tiho, ali njegov vrisak, Marshall odvrnut do kraja i pogled koji ledi kosti priskrbili su mu brojno slušateljstvo i fanove koji su s Damirom i danas, nakon još 4 objavljena albuma (“Mrtvi su mrtvi”, “Život je raj”, “Mein Kapital” i “Human Reich”).

 

Paralelno s glazbenim, Damir jaše i književnim stazama. Do sada je objavio nekoliko romana, ali i glumio u nekoliko predstava. Njegovi koncerti u posljednje vrijeme sve više kombiniraju ta tri elementa. Damirov koncertni nastup je i predstava, ali i spoken word show u kome ponekad izvodi dvadesetominutnu monodramu “Ja anarhista”. Jer Damir, kako ne pristaje na nove društvene podjele i ograničenja, tako niti sebe ne doživljava kao jedno. Istovremeno je i pjevač i gitarist i pjesnik i glumac. I sve to izvedeno maksimalnim intenzitetom – svaka Damirova riječ i svaki Damirov pogled pogađaju metu.

 

Teme kojima se Damir u svojim pjesmama bavi nisu ugodne, ali zbog načina na koji ih on “iznosi” na koncertu svakako su katarzične, a njegovi su nastupi poput grupnih terapija i nakon kojih osjećate olakšanje. Na kraju stoga nisu potrebne velike riječi za poziv na ovaj koncert.

 

Ulaznice: 40 kuna.

Details

Date:
6 studeni, 2015
Time:
21:00 - 23:55
Cost:
Kn40
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Močvara
Zagreb, Hrvatska + Google Map