Loading Events
  • This event has passed.

Deborah Carter na Jazzarella Festivalu u Vip Clubu

24 travanj, 2013Peto izdanje All Women Jazz Festivala održat će se od 24. do 27. travnja 2013. u zagrebačkom Vip Clubu, a na programu će se i ove godine naći impresivna glazbena imena: Američka jazz pjevačica i skladateljica Deborah Carter, Maja Savić Ensemble, Ines Tričković Sextet, Trio Livada predvođen Valerijom Nikolovskom, Lana Janjanin Trio, skupina jazz vokalistica pod imenom Scat Circle, a zajednički nastup održat će Lela Kaplowitz i Zdenka Kovačićek. Ulaznice za sve koncerte moći će se kupiti u Vip Clubu na dan koncerta.

Deborah Carter (Foto: deborahjcarter.com)

Prvi All Women Jazz FestivalJazzarella, čiji je idejni začetnik i organizator Dražen Kokanović, održan je 2006. godine. Svake godine festival predstavlja velika imena ženske jazz scene, kao i umjetnice u usponu. Tako su dosad nastupile: Sarah Morrow & The American All Stars In Paris, Lynne Arriale Trio, Deborah Brown, Diane Schuur, Esperanza Spalding Trio, Roberta Gambarini Quartet, Regina Carter Quintet, The Diva Jazz Orchestra, Jenny Schienman, Anat Cohen, Dianne Reeves, Grace Kelly Quintet, Patricia Barber Quartet, Stacey Kent Quintet. Na posljednja dva festivala bile su predstavljene i hrvatske jazz glazbenice Tamara Obrovac, te Gabi Novak i The Jazz All Star Ensemble.

Ovogodišnji All Women Jazz Festival će u srijedu, 24. travnja, otvoriti Maja Savić Ensemble, s početkom u 21:00.  Glazbenica, vokalistica, tekstopisac i skladateljica svojom je bojom glasa i interpretacijom osvojila mnoge zaljubljenike dobre glazbe. Profilirala se kroz mnogobrojna iskustva u jazz glazbenom stilu te brazilskoj bossa novi koju uči boraveći u Portugalu. Nastupala je na mnogobrojnim jazz festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Nizozemskoj i Portugalu, surađujući s vrhunskim jazz glazbenicima, a 2008. nominirana je za nagradu Status u kategoriji Nove nade jazza, za kompoziciju pod nazivom “O Sol”. Trenutno priprema materijale za autorski jazz album koji bi trebao izaći tijekom ove godine. U Vip Clubu pratit će je Hrvoje Galler na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu, Krunoslav Levačić na bubnjevima i Andreas Marinello na saksofonu.

Istu večer s početkom u 23:00 nastupit će Ines Tričković Sextet. Ova samouka vokalistica počela je s nastupima bez dana formalnog glazbenog obrazovanja i strelovito se probila među najcjenjenije jazz izvođače u Hrvatskoj. Nastupala je na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim jazz festivalima među kojima vrijedi izdvojiti prestižni ”Hong Kong International jazz festival”, OCT Loft jazz festival Shenzhen, Safed international music festival u Izraelu, Macao jazz festival, i Beishan world music festival 2013. Nedavno je objavila album “Runjić in blue”, na kojem se nalaze skladbe hrvatskog skladatelja Zdenka Runjića, obrađene u jazz maniri. Ostatak njenog sexteta čine Luka Žužić na trombonu, Andreas Marinello na saksofonu, Hrvoje Galler na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu i Krunoslav Levačić na bubnju.

Drugu večer festivala otvorit će Lana Janjanin Trio s početkom u 21:00. Lana Janjanjin u lipnju 2010.godine završava prvi diplomski studij u klasi Prof. Dietmara Schermanna i nastavlja sa studijem medijske kompozicije u klasi Prof. Reinharda Kargera. U prosincu iste godine ostvaruje svoj prvi javni nastup sa big bandom “Nouvelle Cuisine” kada dirigira vlastitu kompoziciju “Balkan Blood” u renomiranom jazz klubu “Porgy & Bess” u Beču. U studenome 2011. godine osvaja prvu nagradu na natjecanju “Pop Song Contest” u Beču sa autorskom pjesmom “People”. Ista pjesma u veljači 2012. postaje himna internacionalnog kongresa medicine u Hrvatskoj, nakon čega s basistom Tihomirom Hojsakom i bubnjarom Milom Stavrosom krajem godine osniva svoj band. Lana nastupa pjevajući autorske kompozicije uz vlastitu pratnju na klaviru, u kojoj formaciji u ožujku 2013. debitira sa Jazz orkestrom HRT-a izvodeći svoju pjesmu “Fed Up” u vlastitom big band aranžmanu. Trenutno završava studij u Beču i aktivno nastupa sa svojim bandom.

U 22:30 program se nastavlja uz Trio Livada. Sastav predvodi Valerija Nikolovska kao vokal, uz Damira Šomena na bubnju i Viktora Lipića na klavijaturama.
Trio Livada često naglašava da svi članovi sudjeluju u stvaranju specifičnog zvuka i izričaja, što je naročito izazovan zadatak u ovako malenoj formaciji.Viktor obnaša uloge basista i solista, jedini svira harmonijski instrument i u raznim fazama rada na materijalu koristi različite kombinacije instrumenata u traženju najizražajnije kombinacije. Osim na autorskom materijalu, LiVaDa izvodi i obrade jazz standarada. Posebno uživaju u igrama s ritmom, vole “prevoditi” jazz standarde u neparne mjere i brusiti svoju ideju do željene čistoće.

Scat Circle (Foto: Dinko Bažulić)

Treću večer festivala u 21:00 započet će nekoliko mladih talentiranih jazz vokalista, okupljenih pod zajedničkim nazivom Scat Circle na inicijativu Lele Kaplowitz.
Večer će se nastaviti uz zajednički nastup Zdenke Kovačićek i Lele Kaplowitz u 22:30. Dalje>>