Loading Events
  • This event has passed.

Donaufestival 2016 u Kremsu

29 travanj, 2016Dunavski festival proširenih čula i produženog vikenda održava se od 29. travnja do 1. svibnja i 5-7. svibnja.

Donaufestival 2016
Donaufestival 2016

Ovogodišnji Donau festival, koji će se od 29. travnja do 1. svibnja i 5-7. svibnja održat će po 16. put u gradiću Krems, 70 kilometara zapadno od Beča, predstavit će nastupe Mogwai plays Atomic, Kode9, Omar Souleyman, Mbongwana Star i Cut Hands, ali i animirani 3D lik Hatsune Miku.

 

Umjetnički direktor ovogodišnjeg izdanja, Tomas Zierhofer-Kin, osmislio ga je kao manifest abnormalnog, ‘Drugog’ i post-kolonijalnog pogleda na svijet strave. Povezujući pop kulturu i nove umjetničke forme, širi vidike između undergrounda i radikalnih sociopolitičkih strujanja, odnosno između performansa i glazbe. „Stavovi umjetnika koje predstavljamo također su izraz nade i utopije, poziv na novi način mišljenja, djelovanja i doživljavanja“.

 

Festival otvara instalacija Roberte Lime nadahnuta politikom tijela u vezi s migrantskim tijelima, prožimajući se s radom koreografkinje Elisabeth Bakambamba Tambwe, dok će performanse izvoditi kolektivi Gelatin, Monstertuck, God’S Entertainment, kao i svjetska premijera „Frail Affinities“ američkih Saint Genet. Prvog će dana nastupiti Omar Souleyman, sirijski pjevač i skladatelj, autor fuzijemodernog zvuka i dabkea, koji je suproducirao pjesme s albuma „Crystalline“ islandske dive Björk. Mbongwana Star, perjanice su generacija afro-rock-sceneiz DR Konga, dok je nastup škotskih rock-pionira Mogwai zamišljen kao živo izvođenje filmske glazbe za film „Atomic“ i zatvara prvi vikend festivala.

 

Drugi će produženi vikend, u petak 5. svibnja otvoriti producent Rashad Beckr u ekskluzivnoj suradnji s članovima njujorškog ansambla Alarm Will Sound, dok će uvertiru u nastup ethno-noise terorista Cut Hands (ex Whitehouse) pružiti austrijski noisičar Manuel Knapp koji je posljednjih nekoliko godina živio u Japanu. Subota se nadovezuje s politički i društveno obojenim umjetnicama Le1f i Angel-Ho, kao i projektom „One Man Nation“ Tara Transitory, a kulminirat će DJ setom Juliane Huxtable. Festival zatvaraju nastupi Tima Heckera i Pantha du Prince koji će predstaviti svoje nove albume, dok će za kraj nastupiti i techno-legenda DJ Koze. Posebna atrakcija festivala troje su inspektora koji će u ime Umjetničke inspekcije Donau biti na usluzi građanstvu Kremsa u Gradskoj kavani Ulrich, ne bi li im za vrijeme trajanja festivala uputili svoje žalbe i primjedbe.

Venue

Krems
Krems, Austrija + Google Map