Loading Events
  • This event has passed.

Dubravka Ugrešić gostuje u Booksi

26 lipanj, 2018U utorak, 26. lipnja u 19 sati u Književnom klubu Booksa gostovat će Dubravka Ugrešić s kojom će razgovarati književna kritičarka Katarina Luketić.

  • 5
    Shares
Dubravka Ugrešić (Foto: promo)

Dubravka Ugrešić u Booksu dolazi desetak dana nakon što je njezin roman “Lisica” (Fraktura, 2017) dobio nagradu Tportala za najbolji roman godine, odnosno dvije i pol godine nakon izdavanja njezine “Karaoke kulture” (Multimedijalni institut i Kulturtreger/Booksa, 2015).

Na ovom će razgovoru biti riječi o pričama, pripovijedanju i subverzivnom potencijalu svake dobre književnosti; o recepciji njezinih knjiga u Hrvatskoj i politici književnosti; o ovdašnjoj atmosferi populizma, konzervativizma i nacionalizma, ali i o globalnoj prevlasti amaterizma i logike profita koji se odražavaju i na polju kulture. Razgovarat će se i o nacionalnome i transnacionalnome u književnosti, provincijalnoj i otvorenoj kulturi, etičnosti i angažiranosti, moći imaginacije i slobodi stvaranja.

Romani, eseji i druge proze Dubravke Ugrešić, bez sumnje, spadaju u vrh ovdašnje književne produkcije. Ona je i najprevođenija i najcjenjenija hrvatska književnica u inozemstvu, iako njezinu književnost godinama jedan dio domaće akademske i mainstream scene osporava i marginalizira. Knjige su joj prevedene na engleski, njemački, nizozemski, francuski, španjolski, danski, norveški, poljski, bugarski, ruski, albanski, japanski, arapski i druge jezike.

  • 5
    Shares

Details

Date:
26 lipanj, 2018
Time:
19:00 - 22:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

Booksa
Martićeva 14d
Zagreb, Hrvatska
  • 5
    Shares