Loading Events
  • This event has passed.

‘Džezologija na kotačima’ u Vinylu

23 prosinac, 2015Program ‘Džezologija na kotačima’ nastao je ujesen 2013. godine nakon nekolicine susreta i ad hoc suradnji koji su Lela i Joe Kaplowitz, američko-hrvatski tandem jazz-umjetnika imali s kritičarem, piscem i glazbenikom Vidom Jerajem. Vid je održao predavanje u Booksi pod naslovom ‘Džezologija’, čime je istom privukao pažnju Američke ambasade i njihova novopokrenutog projekta American Corner. ‘Džezologija na kotačima’ održat će se u srijedu 23. prosinca u zagrebačkom klubu Vinyl.

'Džezologija na kotačima' u Vinylu
‘Džezologija na kotačima’ u Vinylu

U godinama koje će doći, nastupao je samostalno diljem Balkana i održao nastupe na festivalima JAM Montenegro (knjižara Carver, Podgorica), Artum (GK Umag), Sa(n)jam knjige u Istri (Ribook), Jazzik (Subotica), JAM Serbia (American Corner Novi Sad, American Corner Dom omladine Beograd), istražujući struju svijesti koja se medijem jazza između dvaju svjetskih ratova i pogotovo nakon njega nataložila u djelima Beat generacije (Jack Kerouac & co.), kao i afroameričkih intelektualaca (James Baldwin, Amiri Baraka), te postmodernista (Francis Scott Fitgerald, Ishmael Reed, Josef Škvorecky, Julio Cortazar, Michael Ondatjee, Milan Kundera) uz autorsku poeziju.

 

2012. je godine Džezologija došla i do 13. dOCUMENTE u Kasselu (koprodukcija Critical Arts Ensemble; podrška Gradskog ureda za kulturu), kao i Ljubljanskom Jazz Festivalu (Klub CD)…

 

Program ‘Džezologija na kotačima’ naslanja se na projekt ‘Jazz na kotačima’ kojim su Kaplowitzi predstavljali jazz u osnovnim školama te se odlučuju ujediniti snage u zajedničkim naporima da poduče Hrvate kako pljeskati na drugu i četvrtu dobu. Ovaj edukativni program koji postoji od 2010. godine i djeci i mladima predstavlja glazbu jazza na inovativan, interaktivan i nadasve zabavan način. Program je prepoznat od Ministarstva kulture i Američkog veleposlanstva s kojim su surađivali u mnogim školama, vrtićima, knjižnicama diljem Hrvatske.

 

Na studiozno-duhovit način svi zajedno razotkrivaju improvizaciju kao poveznicu između književnih djela moderne i post-moderne, kao i plesa i glazbe, u čemu svoj obol daje i plesačica Tihana Strmečki kroz najpoznatiju improviziranu glazbu na Zemlji. Kao koreograf/pedagog/plesačica, Tihana je osnivačica i voditeljica plesnog kluba „JazzElle“, gdje se bavi vlastitim koreografskim istraživanjem i intenzivnim pedagoškim radom.

 

Ne propustite ovaj jedinstveni događaj!

 

Ulaz – 20 kn.

Details

Date:
23 prosinac, 2015
Time:
18:00 - 21:00
Cost:
Kn20
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Vinyl
Bogovićeva 3
Zagreb, Hrvatska
+ Google Map