Loading Events
  • This event has passed.

Eugene Chadbourne dolazi u Hrvatsku

1 rujan, 2012Osebujni glazbenik održat će tri koncerta u Hrvatskoj.

Eugene Chadbourne (Foto: Wikipedia)

Eugene Chadbourne je renesansni glazbenik u pravom smislu riječi, a njegov stand-up odmak čini ga krajnje neuobičajenom pojavom na sceni eksperimentalne glazbe. Iako u posljednje vrijeme njegovi solo-setovi sve više naginju alt americani, on je prvenstveno improvizator, te jedan od najplodnijih protestnih pjevača-pjesnika našeg vremena. U svojoj je karijeri bio i novinar dnevnog lista, pisao je kritike za allmusic, bio radijski voditelj, te glazbeni inovator.

Svirao je s Dead Kennedysima, a osim usporedbi s Frankom Zappom, dugogodišnji je suradnik legendarnog bubnjara Jimmyja Carla Blacka, s kojim  je izvodio repertoar Capt. Beefhearta… Crvena nit njegova opusa je svjesno odupiranje kategorizaciji, što je u današnjem svijetu osmišljenih subkultura ako ne problematično, onda svakako arhaično i politično.

Uz pionirski senzibilitet za štrebersku i beta-male subkulturu, rado se poigrava formom i koncepcijom kompozicije, poput najsuvremenijeg ‘artista’.
Brije na proces, ali ne konceptualno, već karnevalski i performativno. Rado istražuje zvuk, ali ga nećeš naći iza laptopa, već uvijek uz odmak, pa kad izvuče tzv. električne grablje (grablje ozvučene mikrofonom), vidjet ćeš vraga.

Ipak, Eugene Chadbourne je pionir njujorške avangardne scene koji još krajem sedamdesetih objavljuje prve albume Johnu Zornu, i shodno tome, okušao se u improvisedu, free jazzu, noiseu, kolažima… u glazbenim epizodama svoje diskografije radio je pod geslom “sad ga vidiš, a sad ne”, skladao je čak i country operu! Jednom je pjevao na singlici grupe Turbonegro, drugi put izvodio repertoar Gil Scott-Herona s njegovim izvornim pijanistom, svirao Bachove violinske sonate, odnosno Theloniousa Monka na bendžu. Osamdesetih surađuje s jednim od najpoznatijih američkih alternativnih rock-bendova Camper Van Beethoven, a njegova legendarna izjava glasi “Uvijek me je čudilo koliko su električne gitarske buke, s jedne strane, ljudi u Njujorku krajem 1970-ih bili spremni podnijeti… s druge strane, kad im odsviraš set na akustičnom bendžu, u stanju su bili se potpuno izbezumiti i u stampedu napustiti prostor”.

U sklopu svoje europske turneje koja je jučer započela u londonskom Cafeu Oto, kojeg je talijanski Vogue proglasio najcool mjestom na svijetu, preko nastupa s Aki Takase Fats Waller Project na Saalfelden Jazz Festivalu. U Puli će nastupiti 26. kolovoza (Audio Art Festival), u Šikutima na 31., a 1. rujna će doći i u zagrebački Spunk.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N2BIR6kxuZU[/youtube]

Venue

Spunk
Zagreb, + Google Map