Loading Events
  • This event has passed.

Festival Jazz.hr/Jesen 2018 u Jazz & Cabaret klubu Kontesa

17 listopad, 2018Ovogodišnji, 28. po redu festival Jazz.hr/jesen bit će održan od 17. do 21. listopada u Jazz i Cabaret klubu Kontesa.

  • 4
    Shares
Ambrose Akinmusire (Foto: promo)

Predstavit će se niz uglednih jazz glazbenika i sastava, kao što je bilo svih tih godina. Naime, na ovom su festivalu, među ostalima, nastupile zvijezde jazza kao što su Charles Lloyd, Ravi Coltrane, Vienna Art Orchestra, Miroslav Vitous, James Carter, Monty Alexander, James Morrison, Jon Faddis, New York Voices, Richard Bona, Michel Camilo, Charles Tolliver, Randy Brecker, Vijay Iyer, Brad Mehldau, Jim Hall,Lee Konitz, Bob Brookmeyer, PaquitoD’Rivera, Jason Moran, Gonzalo Rubalcaba, GaryBartz, Danilo Perez, Ernie Watts, Uri Caine, Maria Schneider, Oregon, Chico Freeman, Steve Kuhn, Bugge Wesseltoft, Chris Potter, Ray Anderson, Mike Mainierii Gerald Clayton.Osim toga, organizator,Hrvatsko društvo skladatelja, ustraje na konceptu koji, između ostalog, nalaže promociju aktualne hrvatske i europske jazz scene.

Ovogodišnji festival svojim će nastupom otvoriti Samo Salamon Bassless Trio s gostom, jednim od najboljih svjetskihusnih harmonikaša, inovativnim Howardom Levyjem. Počasni građanin svojeg rodnog grada Geela, višestruko nagrađivani svestrani belgijski pijanist i skladatelj Jef Neve nastupit će sa svojim triom. Poljski Marcin Wasilewski Trio na zagrebačkom će koncertu predstaviti novi album “Live”, svoje peto diskografsko izdanje za diskografsku kuću ECM koju su kritičari Down Beata i ove godine proglasili najboljom. Gitarist i skladatelj Zoran Majstorović će uz svoj međunarodni trio predstaviti vibrafonista Joea Lockea kojeg je u ovogodišnjem izboru Međunarodna udruga jazz novinara proglasila najboljim sviračem vibrafona i srodnih glazbala na svijetu. Sa svojim stalnim kvartetom nastupit će američki trubač i skladatelj Ambrose Akinmusire jedan je od najcjenjenijih jazz glazbenika današnjice kojeg su i ove godine kritičari Down Beata proglasili najboljim jazz trubačem na svijetu.

Festival Jazz.hr/jesen poznat je i po svojem pedagoškom djelovanju. Tako će Ambrose Akinmusire dan poslije nastupa u Kontesi održati glazbenu radionicu na Muzičkoj akademiji.

17.10.2018. – Gitarist Samo Salamon jedan je od najnadarenijih jazz gitarista čiji je prvi CD “Ornethology” odabran među 1001 najboljih albuma u povijesti jazza. Kao vođa sastava objavio je 23 albuma za ugledne diskografske kuće. Svirao je, snimio i nastupao s jazz zvijezdama kao što su John Scofield, Tim Berne, Paul McCandless, Mark Turner, John Hollenbeck, Nguyen Le, Mark Helias, Dave Binney, Josh Roseman, Donny McCaslin… Howard Levy je najbolji i najinovativniji usni harmonikaš u povijesti jazza koji je izmislio novu tehniku sviranja kromatske usne harmonike. Jedan je od utemeljitelja slavnog sastava Bela Fleck i Flecktones, višestruki dobitnik nagrade Grammy i glazbenik koji svira sa zvijezdama raznih žanrova kao što su Bobby McFerrin, Donald Fagen, Dolly Parton, Paquito D’Rivera, Paul Simon, Rabih Abou-Khalil itd. Kao vođa sastava snimio je dvadesetak albuma, a stotine s drugim glazbenicima. Pridružit će im se udaraljkaš Nino Mureškič, učenik slavnog Glena Veleza. U spoju skladane i improvizirane glazbe trio će predstaviti nove skladbe Howarda Levyja i Samoa Salamona koja su objavljena na njihovom CD-u “Peaks of Light”.

18.10.2018. – Počasni građanin svojeg rodnog grada Geela, belgijski pijanist i skladatelj Jef Neve je poznat kao glazbenik osebujnog pristupa. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada. Studirao je u Lemmensinstituutu u Leuvenu, a 2000. godine diplomirao je jazz i klasični glasovir, i to s najvišim ocjenama. Godine 2001. specijalizirao je komornu glazbu. Džezističku vještinu usavršavao je na majstorskim tečajevima s Bradom Mehldauom, Martialom Solalom, Lewom Tabackinom, Billyjem Hartom, Billom Carothersom, Kennyjem Wernerom, Bruceom Barthom i ostalima. Osim u Belgiji, već desetak godina njegova je karijera u usponu na međunarodnom planu. Kao autor djeluje na području jazz, klasične, kazališne i filmske glazbe. Osim što je ostvario važnu suradnju s vibrafonistom Pascalom Schumacherom, svirao je i snimao s poznatim glazbenicima kao što su harmonikaš Richard Galliano, pijanist Jamie Cullum i pjevači Gabriel Rios i Jose James. Sa svojim triom ili solo, ali i kao gost uz simfonijske orkestre, nastupa diljem svijeta, od Europe preko Australije, Azije, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike do mnogobrojnih europskih zemalja. Koncert se održava u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Belgije u Zagrebu.

19.10.2018. – Poljski glazbenici: pijanist Marcin Wasilewski, kontrabasist Slawomir Kurkiewicz i bubnjar Michal Miskiewicz, postali su poznati svirajući u prvoj polovici 2000-ih s Tomaszom Stankom, u iznimno kreativnom razdoblju karijere ovog čuvenog poljskog jazz trubača. No, usporedo su djelovali samostalno i u drugoj polovici desetljeća ostvarili samostalnu diskografsku karijeru, potvrdivši se kao respektabilan trio koji je zasluženo našao mjesto u katalogu kultne diskografske kuće ECM. Iako je njihova glazba obojena paletom koja simbolizira prepoznatljiv ECM zvuk i liricizam, dozvoljavaju si veliku slobodu, širi spektar boja, pozitivan stav, pa čak i agresivnost te veću dinamiku. Oni idu korak dalje; svojom glazbom pričaju svoju životnu priču, razotkrivaju osjećaje, sviraju s velikim zanosom, poletno i komunikativno. Iako se radi o zahtjevnoj glazbi, ona se u interpretaciji ovoga trija doima poput igrarije. Na zagrebačkom koncertu predstavit će novi album “Live”, svoje peto diskografsko izdanje za ECM, što su ga objavili na inzistiranje mnogobrojnih obožavatelja – jer najuzbudljiviji su ipak na koncertima. Koncert se održava u suradnji s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu.

20. 10. 2018.Zoran Majstorović ft. Joe Locke Jazz glazbenik, gitarist, multiinstrumentalist, aranžer i skladatelj, gitaru počinje svirati s 9 godina, a trenutno je jedan od najaktivnijih i najtraženijih domaćih jazz glazbenika. Nagrađivani gitarist, do sada je, osim s mnogim hrvatskim jazz i etno glazbenicima, imao prilike snimati i nastupati s mnogim svjetski poznatim jazz glazbenicima poput: Reginald Veal, Corey Christiansen, Pat O’Leary, John Stowell, Russ Spiegel, James Weinstein, Yoshio Machida, Jacob Melchior, Joe Kaplowitz, Rosa Brunello, Michele Bonivento, Vlatko Stefanovski, Vasko Atanasovski, Stefano Di Grigoli, Igor Checchini, Moulaye Niang, Biji Bhattacharya, …i mnogim međunarodnim vokalistima poput Saba Anglana, Gabrielle Stravelli, Nancy Vieira, Tamara Obrovac, Milk and Coffee, Gino Santercole, Byron Motley, Lino Rocha, Ty Le Blanc, Simon Marlow, Teti Cortese, Heloisa Lourenco, Francesca Viaro, Arsen Dedic, Rade Serbedzija, Gabi Novak, Tereza Kesovija, Tinkara Kovac, Aleksandra Kovac, Nika Solce, Lela Kaplowitz…Na Jazz.hr/jeseni predstavit će vrhunskog vibrafonista Joe Lockea.

21. 10. 2018. – Američki trubač i skladatelj Ambrose Akinmusire jedan je od najcjenjenijih jazz glazbenika današnjice.Kao osebujan instrumentalist koji svoj iskaz temelji na raznim utjecajima, od glazbenih ideja Waynea Shortera preko Bjork i Joni Mitchell do Mauricea Ravela, Akinmusire je posvećen istraživanju novih glazbenih područja i proširivanju zvukovnih mogućnosti svojeg glazbala zbog čega ga kritičari uspoređuju s najvećim trubačima iz povijesti jazza kao što su Louis Armstrong, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Clifford Brown i Freddie Hubbard. Dobitnik je međunarodnih nagrada i suradnik uglednih jazzista kao što su Vijay Iyer, Esperanza Spalding i Jack DeJohnette. Vođa je vlastitog sastava s kojim snima za kultnu diskografsku kuću Blue Note. Ugled je stekao kod publike i kritike, što pokazuju i uspjesi u godišnjim glasovanjima kritičara i čitatelja časopisa DownBeat u kojima je najprije zauzimao prva mjesta u kategorinama zvijazda u usponu karijere, a danas i u konkurenciji s najvećim zvijezdama jazza. I ove godine kritičari DownBeata proglasili su ga najboljim jazz trubačem na svijetu.

Radionica Ambrosea Akinmusirea bit će održana u ponedjeljak, 22.10. u 11 sati na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ulaz je slobodan, pridružite nam se i naučite majstorske trikove s najboljim svjetskim jazz trubačem!

Ulaznice su u prodaji preko Ulaznice.hr on-line i na svim njihovim prodajnim mjestima, na prodajnim mjestima kazališta Komedija i na blagajni kluba Kontesa 1 sat prije koncerta.

Cijena ulaznice: 30, 70 i 150 kn

* 20 % popusta za učenike, studente, umirovljenike, invalide i članove Jazz kluba Zagreb. Popust se ostvaruje na blagajni.

Svi koncerti održavaju se u Jazz i Cabaret klub Kontesa, Augusta Cesarca 2, s početkom u 21:00.

  • 4
    Shares

Venue

Kontesa
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)
  • 4
    Shares