Loading Events
  • This event has passed.

Festival Perforacije (Zagreb) – Premijere, međunarodna gostovanja i postprodukcijska podrška

16 lipanj, 2016Festival Perforacije u svojem osmom izdanju (od 16. do 20. lipnja) donosi brojne izvedbe suvremenog kazališta i plesa, performansa te radionice i izložbe. Festival koji je nastao kao umjetnički i produkcijski odgovor na manjkavosti kulturne politike u Hrvatskoj postao je jedno od referentnih točaka za predstavljanje angažirane, eksperimentalne, propitujuće i istraživačke suvremene izvedbene umjetnosti. Jedinstvenost festivala leži i u činjenici da se održava konsekutivno u četiri grada, u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku, te da poseban programski fokus usmjerava na domaće umjetnike koji djeluju na nezavisnoj sceni.

'Apollonian' (Foto: Martina Nevistić)
‘Apollonian’ (Foto: Martina Nevistić)

Festival Perforacije prepoznat je kao jedan od ključnih hrvatskih festivala i međunarodnom kontekstu zbog provođenja dva EU projekta kroz Program Kreativna Europa, a riječ je o višegodišnjim projektima Imagine 2020 i BeSpectative. Značajno priznanje festivalu je došlo prošle godine u obliku nagrade europske festivalske mreže Perforacijama kao jednom od 12 najinovativnijih festivala u Europi, u konkurenciji od 750 europskih festivala.

 

Ovogodišnji program broji više od 40 izvedbi, među kojima i premijere Martine Nevistić, D.B. Indoša i Tanje Vrvilo, Ine Sladić, Vesne Mačković i Brune Isakovića. Dio programa je posvećen i nadolazećim umjetnicima te onima koji propituju granice umjetničkih formi i normi u okviru Noći performansa koje se ove godine prvi put održavaju u sva četiri festivalska grada. Također, poseban dio programa je posvećen uličnoj umjetnosti, kao reakcija na rušenje zida s muralima u Branimirovoj.

 

Festival i ove godine u svom programu kao jednu od tema predstavlja i projekte koji spajaju ekološki aktivizam, znanost i umjetnost, a novost je i program “postprodukcijskih” podrška u okviru kojih je festivalski žiri odabrao nekoliko starijih predstava domaćih umjetnika, a koje nisu imale priliku već neko vrijeme biti izvođene. Riječ je o predstavama BADco-a., Irme Omerzo i Bacača sjenki koje su obilježile protekle sezone.

 

Perforacije se temelje na komunikaciji – od svojeg nastanka funkcioniraju na osnovu suradnji s partnerskim organizacijama, ali poseban prostor otvara se za komunikaciju publike i umjetnika. Ove godine tim će dijalozima poslužiti i festivalski Chill vrt u atriju Teatra &TD koji će svaki dan nuditi kutak za predah, radionice i društvene igre, probrani sajam knjiga u suradnji s izdavačima poput Frakture, Sandorfa, Bookse, Kontejnera i drugih te javne diskusije o kulturnim politikama. I na kraju, kako bi festival Perforacije uistinu bio dostupan svima, napominjemo da je ove godine ulaz na festival slobodan svim posjetiteljima.

 

Perforacije: sve informacije

Details

Start:
16 lipanj, 2016
End:
20 lipanj, 2016
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , , ,

Venue

SC i Teatar &TD
Zagreb, + Google Map