Loading Events
  • This event has passed.

Festival Test! Apokalipsa spolova u umjetnosti

24 travanj, 2012Po trinaesti, sretni put Festival studentskog kazališta i multimedije Test! događa se u prostoru zagrebačkog Studentskog Centra od 24. do 28. travnja 2012. godine.

13. Festival Test!

Test!, kao platforma za umjetnički izričaj studenata i mladih, poziva na propitivanje naznačenih tema u nadolazećoj apokaliptičnoj 2012. godini, kroz različite umjetničke forme, žanrove, eksperimente i izričaje iż diskursa apokalipse spolova.

U pet dana kroz desetak predstava/perforamnsa, multimedijalnu izložbu, popratni glazbeni program i dnevne tematske razgovaraonice događati će se potraga za spasonosnom umjetničkom artikulacijom pitanja koja tište i odgovora koji oslobađaju.

Festival počinje otvorenjem multimedijalne izložbe u predvorju kino dvorane SC-a. Sudjeluju: Fred Vernon, Lucija Mrzljak, BIID Group, John Newton i Muzej Pokreta.

Muzej Pokreta i Apokalipsijan autorska su djela kazališta Aruša.

Kazalište Aruša bavi se Totalnim kazalištem Tijela: režijom, dramaturgijom, izvedbom tijela; tijelom kao vizualno-akustičkim instrumentom. Život kao takav tek počinje Postajati: apstraktnom geometrijom tijela do otjelovljenja konkretne geometrije nepredstavljivog.

PREPORUKE KAZALIŠNIH I PLESNIH PREDSTAVA

NBU, Slug Teatar

Preparation / 26. travnja / 21.30 / Velika Dvorana Teatar &TD

Režija i Koreografija: Tatyana Sokolova i Rosen Mihayliv

Studentska kazališna družina Bugarskog Sveučilišta iz Sofije, Slug teatar dolazi u Zagreb s plesnom predstavom koja razlaže problem: “ važno je kako dolazimo do cilja, a ne cilj”.

Koreografsko vodstvo Tatyane Sokolove za “Preparation” (Priprema) osim na moderni ples fokusirano je na akrobatske plesne forme i kontaktne improvizacije. Izvode Lora Ivanova, Irina Stoimenova, Pavleta Doychinova, Stefana Taneva, Ivelina Ilieva, Georgi Dimitrov, Simeon Galabov, Rosen Mitrov i Martina Apostolova.

U traganju za bojom kestena / 26. travnja / 20.00 / Velika Dvorana Teatar &TD

Režija: Stevan Bodroža Izvodi: Teatar mladih 1974

Predstava “U traganju za bojom kestena” je nastala prema tekstu Safeta Plakala. To je poetska drama o kultnoj pjesnikinji Sylviai Plath. Glavni lik je Pisac,a tema: pisanje i život koji su nerazdvojivi i kauzalno povezani. Sve ključne likove i zbivanja (pa i Sylviau samu) u procesu stvaranja igra Pisac, mladi glumac Enes Salković pretočene u alkemiju unutrašnjih piščevih svjetova i sjeta. Negova na sceni prisutna „ Muza i Meduza“, Amra Prutina ima višestruke i kompleksne funkcije i zadatke. Scenografija koja je na simboličan način plazma iz koje se rađa život.

Ruvenzori / 27. travnja / 21.30 / Polukružna dvorana Teatar &TD

Režija: Vladimir Cvejić Koreografkinja: Tamara Anonijević- Spasić

Izvodi: Kazalište “Branko Krsmanović”

Priču je još 1929. napisao mađarski pisac, filozof i kritičar društva Béla Hamvas o dvije nerazdvojene sestre: Ekologiji i Korupciji. Više no ikada aktualna priča pretočena je u kabaret. Ostvarenje u produkciji kazališta “Branko Krsmanović” Beogradskog Sveučilišta “Ruvenzori” premijerno je izvedeno početkom 2011. godine. U međuvremenu je osvojila brojnu međunarodnu publiku i brojne nagrade.

Tucké Royale / 27. travnja / 20.00 / Velika Dvorana Teatar &TD

“Tucke Royale” je autobiografski performans umjetnika/ce s istim pseudonimom: Tucké Royale. Pseudo hermafrodit Tucké Royale izvodi istaživačku akciju, rad u nastajanju, umjetnu i umjetničku tvorevinu koja se temelji na stvaranju umjetnosti uživo, na živoj umjetnosti. Tucké Royale govori o životu i riziku jer niti u jednom od njih nema sigurnosti reproduciranja. Tucké Royale nije slučajno umjetnica jer se bavi svime čime je umjetnik okružen pa tako i vlastitom biografijom. Tucké Royale izvodi Tucké Royale u režiji Stephana Müllera, dok glazbu potpisuje Karl Phillip Kummer. Predstava je kao diplomski rad prikazivana u St Peterburgu, Amsterdamu, Berlinu i Hamburgu. U Zagreb Tucké Royale donosi dio životne autobiografske priče fokusirane na estetici i rijetkim trenucima nakon boravka u New Yorku gdje je u 2011. boravio/la na interdisciplinarnom studiju performansa i vizualne umjetnosti. Dalje>>