Loading Events
  • This event has passed.

Filmovi o psihoaktivnim tvarima, magijskim obredima i sekularnoj duhovnosti u MM centru

18 siječanj, 2018U želji za proširenjem stvarnosti filmaši posežu za psihoaktivnim tvarima, prepuštaju se magijskim obredima, tragaju za sekularnom duhovnošću. Kako usložnjavati zbilju, kako rastezati granice percepcije mentalnim i filmskim sredstvima? 18. siječnja od 19:30 na Kratkim slikama u MM centru na programu su tri filma, tri rekonstrukcije s biografskim i autobiografskim efektima.

‘Fake Paradise’

Američki medijski umjetnik, filmaš i kustos prominentne međunarodne karijere, Ben Russell, u filmu “Trypps #7” (Badlands) na svoj specifičan način istražuje mogućnosti filma kao prostora za transcendentalno kroz poimanje romantičarske uzvišenosti, fenomenološkog iskustva i sekularne duhovnosti.

Francuski autori mlađe generacije, Fabien Rennet i Julien Louvet, u “Matkormanu” donose dokumentarnu rekonstrukciju zapanjujuće priče o francuskom magu Matkormanu, koji je sa svojim sljedbenicima uspio transmutirati materiju kipa majke-božice koji je progovarao i predviđao budućnost, te o misterioznom slučaju navodnog nestanka alkemičareve djece, višegodišnjoj potrazi i sudskoj optužbi za nestanak vlastite djece.

‘Matkormano’

“Lažni raj”, prvi dio trilogije “Nužničko gnojivo” (Night soil), vrhovne svećenica anti-selfie pokreta, Melanie Bonajo (NL) govori o suvremenim trendovima otpora kapitalizmu kroz sistemski ilegalne prakse. Bavi se učinkom ayahuasce, amazonske biljke s psihodeličnim svojstvima, kroz niz svjedočanstava protagonista koje autorica kombinira s osobnim iskustvom korištenja tog halucinogena kao lijeka u eklektičnom i pomalo suludom vizualnom imaginariju.

Kratke slike projekt su posvećen inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja koja su ostavila neizbrisiv trag na različite svjetske kinematografije. Program 18. siječnja dio je programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a fokusirane na suvremeni kratkometražni film.

‘Trypps #7’

Ulaz je besplatan, a više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/.

Details

Date:
18 siječanj, 2018
Time:
19:30 - 23:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

MM centar
Zagreb,