Loading Events
  • This event has passed.

Filozofija seksa ili seks filozofije uz Alenku Zupančič u Filozofskom teatru HNK-a

13 siječanj, 2019Filozofski teatar Hrvatskoga narodnga kazališta u Zagrebu, 13. siječnja u 20 h ugošćuje slovensku filozofkinju i teoretičarku psihoanalize Alenku Zupančič koja će održati predavanje ‘Što je seks?’.

  • 4
    Shares
Alenka Zupančič

Alenka Zupančič viša je znanstvena suradnica Instituta za filozofiju Slovenske akademije znanosti i umjetnosti u Ljubljani, koja u svojim radovima isprepliće filozofiju i psihoanalizu. Ona pripada poznatoj slovenskoj školi psihoanalize zajedno sa Slavojem Žižekom i Mladenom Dolarom, koji su već bili gosti Filozofskog teatra u zagrebačkome HNK.

U svojim dosadašnjim radovima, Zupančič se bavila istraživanjem etike, književnosti, komedije i ljubavi. Poznata je kao odlična poznavateljica Nietzschea, Kanta, Hegela i Lacana, a dosad je objavila knjige „Etika realnoga“, „Zašto psihoanaliza“, „Realne iluzije“, „Ubaci uljeza, O komediji“ i„Što je seks?“.

Upravo je seks tema njezine posljednje knjige objavljene kod uglednoga američkog izdavača Massachusetts Institute of Technology te pitanje kojim će biti otvoren ovogodišnji Filozofski teatar. Polazeći od francuskoga psihoanalitičara Jacquesa Lacana, Alenka Zupančič ispituje seks kao formulaciju kontradikcije realnosti, koju nije moguće razumjeti bez razumijevanja psihoanalitičkog koncepta nesvjesnoga te uloge jezika u konstrukciji realnosti, pa i samoga seksa.

Poslije predavanja „Što je seks?“, s Alenkom Zupančič razgovor će voditi urednik i voditelj Filozofskog teatra Srećko Horvat.

  • 4
    Shares

Venue

Hrvatsko narodno kazalište
Trg Maršala Tita
Zagreb, Hrvatska
  • 4
    Shares