Loading Events
  • This event has passed.

Friedl Kubelka predstavlja svoj rad u Galeriji SC u Zagrebu

4 studeni, 2016U petak, 4. studenog u Galeriji SC u Zagrebu, u 19.30 otvara se izložba ‘FK – Friedl Kubelka One Is Not Enough’, austrijske fotografkinje i filmske umjetnice Friedl Kubelke. Program otvorenja popratit će filmske projekcije, dijaprojekcije i razgovor s umjetnicom u 20:00 sati.

Friedl Kubelka pinup dia-portret
Friedl Kubelka pinup dia-portret

Ova višemedijska večer iznimna je prilika koja omogućava uvid u svu slojevitost autoričina djela. Izložba je otvorena do 26. 11., radnim danom od 12 do 20 h te subotom od 10 do 13h.

 

„ U izložbenom projektu FK – Friedl Kubelka One Is Not Enough fokus je na pojedinim serijskim radovima u kombinaciji s portretima kreativaca iz Senegala (pacijenti iz Atelier d’Expression, psihijatrijske klinike u Dakru) te slikama iz arhiva. Izložena je skupina radova koje kontinuirano izrađuje od 1970-ih, serija Gedankenreihen, a u njoj su portretirane uglavnom žene dok razmišljaju. U projekciji dijapozitiva u okviru programa otvorenja bit će predstavljena i poznata serija portreta filmaša American Independent Cinema (Paula Sharitsa, Jacka Smitha, Morgana Fishera, Brucea Connera, Michaela Snowa, Jonasa Mekasa, Stana Brakhagea…). Također, u Galeriji SC bit će izložene portretne fotografije Kennetha Angera i Brucea McClurea te cjelovita serija Das Sechste Jahresportrait (1997/98), koju Kubelka rijetko pokazuje,“ najavljuje kustos projekta Dietmar Schwärzler.

 

Kubelka, koja se kao filmska autorica potpisuje s Friedl vom Gröller, poznata je po kratkim, crno-bijelim 16 mm filmovima, uglavnom bez zvuka. U trominutnim vinjetama psihoanalitičkom pogledu kamere podvrgavačlanove obitelji, slučajne prolaznike, ljubavnike i poznanike. Propitujući granice između dokumentarnog i insceniranog, neugodnog i tabuiziranog, dirljivog i duhovitog, Kubelka gradi svoj redateljski postupak portretnih filmova. Njima se vratila nakon četiri desetljeća sustezanja od filma. Profesijom fotografkinja, godinama radeći za ‘industriju ljepote’, iscrpljuje teme starenja, kompleksnog odnosa kćeri i majke, fizičke i psihičke boli, tijela i erotike. Njezine filmove otkrivali smo postupno, kao i cijela filmska zajednica, upoznavši se s njima na prvim izdanjima festivala 25 FPS.

 

Izložba je nastala u suorganizaciji Kulture promjene Studentskog centra i Udruge 25 FPS, a održava se u sklopu projekta „Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)“ kustoskog kolektiva WHW i Kathrin Rhomberg. Predstavlja radove iz bečke zbirke Kontakt zajedno s drugim povijesnim, suvremenim i novim radovima koji je interpretiraju i kritički preispituju. Projekt je posvećen Mladenu Stilinoviću (1947. – 2016.), i naslovljen je prema njegovom radu iz 1993. „Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)“ odvijat će se tijekom nekoliko mjeseci (studeni 2016. – svibanj 2017.) u šest epizoda u raznim galerijskim prostorima, ateljeima umjetnika i privatnim stanovima.

Details

Date:
4 studeni, 2016
Time:
19:30 - 22:00
Event Categories:
, , , , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Galerija SC
Zagreb, Hrvatska + Google Map