Loading Events
  • This event has passed.

Genetove ‘Sluškinje’ premijerno u Teatru &TD

8 ožujak, 2016Premijera predstave ‘Sluškinje’ u režiji Saše Božića održat će se 8. ožujka u Polukružnoj dvorani Teatra &TD u Zagrebu, s početkom u 20 sati. Reprize su na rasporedu 9. i 10. ožujka.

'Sluškinje' (Foto: Damir Žižić)
‘Sluškinje’ (Foto: Damir Žižić)

Nova predstava Saše Božića nadahnuta je istoimenom dramom francuskog dramatičara, romanopisaca, esejista, političkog aktivista i vodećeg predstavnika avangardnog teatra, Jeana Geneta.

 

Tužne, potencijalno lude sluškinje Claire i Solange, čija imena asociraju na svjetlo i sunce, zaokupljene su ubilačkom igrom u kojoj ne egzistiraju kao sluškinje, nego kao igračice u igri u kojoj kreiraju same sebe, komadu unutar komada, u kojem Claire preuzima ulogu gospođe, a Solange ulogu sluškinje. Rezultat je komad koji ispituje prirodu kazališta, potrebu gledatelja da gleda nešto što prihvaća kao iluziju no ujedno osjeća njen potencijalni realitet.

 

Bit komada leži u igranju uloga i izlasku iz nametnutih uloga, o hrabrosti biti netko drugi. Pitanje je, koja je razlika između sluškinje i gospođe? Redatelj kreće od posljednjeg pitanja u suptilnu analizu današnjice. Subverzija prepoznatljivih društvenih oblika dominacije, prisutnih u komadu, postaje temeljni problem predstave. Za svoje polazište uzima ono što u toj drami ostaje nereprezentirano: pobunu koja bi rezultirala emancipacijom sluškinja i potpunim napuštanjem mehanizama služenja. Tijela reprezentirana u predstavi evociraju različite vrste suvremenog podaništva: sluge sustava, čuvare poretka čiji identiteti tijekom izvedbe postaju izlišni. Ako su Genetove sluškinje ostale zatočene u reproduciranju upravo onih klasnih obrazaca protiv kojih se bune, ova predstava istražuje vrste ponašanja kojima kapitalistički model služenja danas dolazi u krizu pomoću različitih strategija neučinkovitih tijela.

 

Glavne uloge tumače Milica Manojlović, Nataša Kopeč i Andrej Kopčok, redatelj je Saša Božić, a dramaturginja Nina Gojić. Predstava je ostvarena u produkciji Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog centra, Kulture promjene i Teatra ITD.

 

Cijena ulaznice je 50 kn, za studente 25 kn.

Details

Start:
8 ožujak, 2016 u 19:30
End:
10 ožujak, 2016 u 22:00
Cost:
Kn25 – Kn50
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Teatar &TD
Zagreb, Hrvatska + Google Map