Loading Events

Gibanja – eksperimentalno zvučno događanje u Zagrebu

16 lipanj, 2021U sklopu međunarodnog projekta Re-Imagine Europe, KONTEJNER priprema novo eksperimentalno zvučno događanje: Gibanja, koje će se održati od 16. do 20. lipnja 2021. u prostorima Zagrebačkog plesnog centra, tunela Grič i Kulturnog centra Mesnička.

Gibanja

U fokusu Gibanja su prostorno-zvučni radovi i eksperimenti različitih vrsta i formi te raznovrsnih poetika i pristupa zvuku u prostoru. Kroz Gibanja je realizirana i jedna umjetnička rezidencija te pet novih umjetničkih produkcija hrvatskih autora i autorica u području višekanalnog eksperimentalnog zvuka.

Program započinje 16. lipnja predavanjem inženjera elektroakustike i umjetnika Miodraga Gladovića, naslovljenim „Gibanja unutar i između formata“, kojim će nas uvesti u tehničke i umjetničke aspekte difuzije zvuka u višekanalnim sistemima. U produkcijskom dijelu projekta, Gladović je vodio radionicu i mentorski program u višekanalnom studiju tijekom kojeg su domaći umjetnici kreirali ili spacijalizirali svoje višekanalne kompozicije za Gibanja. Prve dvije kompozicije, od njih ukupno četiri, u nastavku programa praizvode Andro Giunio i Dora Fodor. Večer završava gostovanjem elektroničara Aho Ssana, eksperimentalnog glazbenika koji je odrastao i djeluje u Parizu, gdje je aktivan i u različitim projektima IRCAM-a i INA GRM-a. Ssan je eksperimentalnu glazbenu publiku i zajednicu oduševio svojim debitantskim albumom Simulacrum – moćnim, iskrenim i intenzivnim albumom kojeg je praizveo na Berlin Atonalu 2019. U Zagrebu, na Gibanjima, Aho Ssan će predstaviti svoje recentno višekanalno djelo The Falling Man.

Drugi dan Gibanja započinje difuzijom ikoničkih kompozicija iz arhive naših francuskih partnera INA GRM-a: djela Luc Ferrarija, Beatriz Ferreyre, Berndarda Parmegianija i Jean-Claude Risseta. Svoje nove elektroničke kompozicije nakon toga praizvode hrvatski umjetnici Davor Sanvincenti i Alex Brajković. Sanvincenti u kompoziciji Ova šuma više ne postoji polazi od terenskih zvučnih snimki, a nastavlja se na svoju prethodnu višekanalnu kompoziciju Otporna Priroda koju je praizveo u 4DSOUND prostorno-zvučnom institutu u Budimpešti, u sklopu Izloga suvremenog zvuka 2016. godine. Brajkovićev živi elektronički set Cincta karakteriziraju promjenjivi i skoro pa plesni beatovi, guste ambijentalne teksture te spacijalizacija zvuka koja stvara uronjeno iskustvo. Večer završava intenzivnim audiovizualnim performansom … and cannot reach the silence u izvedbi austrijskog elektroničkog dua Rdeča Raketa (Maja Osojnik i Matija Schellander) te video umjetnika Patricka K.-H. i I.M. Klifa.

Trećeg dana Gibanja, iz prostora Zagrebačkog plesnog centra selimo u Kulturni centar Mesnička i tunel Grič u kojem naš ovogodišnji rezident, multimedijski umjetnik Toni Meštrović, predstavlja svoju novu prostorno-zvučnu instalaciju. Prije otvorenja, u prostoru KCM-a s umjetnikom razgovaramo o njegovu radu i prostorno-zvučnom istraživanju tijekom kojega je napeo i ozvučio 72-metarsku žicu te uz 14 zvučnika i specifičnu akustiku prostora tunel Grič pretvorio u svojevrsni instrument. Također, osvrnut ćemo se i na prve dvije večeri Gibanja kroz razgovor s umjetnicima: Alex Brajković, Dora Fodor i Davor Sanvincenti u opuštenoj će atmosferi KCM-a podijeliti s publikom svoje iskustvo rada u višekanalnom sistemu.

Meštrovićeva instalacija za posjetitelje ostaje otvorena i u subotu i nedjelju, 19. i 20. lipnja, a publika i ekipa Gibanja u petak, 18.6. nakon otvorenja ostaju na završnom druženju u KCM-u.

PROGRAM
_________________________
-> 16.6.2021. – srijeda @ Zagrebački plesni centar, Ilica 10
18:00 Miodrag Gladović: Gibanja unutar i između formata (predavanje) (80′)
20:00 Andro Giunio: bez centra (25′)
20:30 Dora Fodor: Jeka (20′)
21:00 Aho Ssan: The Falling Man (24′)
_________________________
-> 17.6.2021. – četvrtak @ Zagrebački plesni centar, Ilica 10
18:00 iz INA GRM arhive: Luc Ferrari, Beatriz Ferreyra, Bernard Parmegiani, Jean-Claude Risset (50′)
19:30 Davor Sanvincenti: Ova šuma više ne postoji (20′)
20:00 Alex Brajković: Cincta (20′)
21:00 Rdeča Raketa & Patrick K.-H. & I.M.Klif: … and cannot reach the silence (45′)
_________________________
-> 18.6.2021. – petak @ Kulturni centar Mesnička & tunel Grič
18:00 Razgovor s umjetnicima – sudjeluju Alex Brajković, Dora Fodor i Davor Sanvincenti @ KCM
19:00 Toni Meštrović: Odzvuk od zvuka – razgovor & otvorenje instalacije @ KCM & tunel Grič
20:00 afterGibanja @ KCM
_________________________
-> 19. & 20.6.2021. – subota i nedjelja @ tunel Grič
9:00-21:00 Toni Meštrović: Odzvuk od zvuka – prostorno-zvučna instalacija @ tunel Grič

Details

Start:
16 lipnja u 18:00
End:
20 lipnja u 22:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Više lokacija u Zagrebu
Zagreb, Hrvatska