Loading Events
  • This event has passed.

‘Glazba mržnje’ – Tribina u Muzičkoj akademiji

21 veljača, 2019Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust najavljuje šestu javnu diskusiju iz ciklusa ‘Zašto se mrzimo?’ koja će se održati u četvrtak 21. veljače u 19 sati u Muzičkoj akademiji (dvorana Bersa).

  • 4
    Shares
‘Glazba mržnje’ – Tribina u Muzičkoj akademiji

Na tribini će govoriti: Mladen Tarbuk, dirigent i skladatelj, dr. sc. Mojca Piškor, etnomuzikologinja, te glazbenici Saša Antić i Mile Kekin, a moderator je Dubravko Jagatić, glazbeni kritičar i novinar. Na javnoj tribini neće se samo govoriti o glazbi mržnje, nego će glazbene ilustracije izvoditi: Mate Matišić, skladatelj i dramski pisac, Kvartet Tuba XL, Mile Kekin, Ljubomir Puškarić, prvak Opere HNK u Zagrebu, Le Zbor, TBF i Sedam saksofona Muzičke akademije.

Iako postoji svjest da je govoriti o glazbi mržnje svojevrsni oksimoron, brojni su primjeri iz glazbene prošlosti i sadašnjosti koji svjedoče o postojanju glazbe stvorene iz mržnje, koja se javno izvodi upravo i zmržnje ili potiče i širi mržnju. Da glazba stavljena u odgovarajući kontekst može izazvati vrlo jake emocije, upozorava cijenjeni skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk. U tom smislu, postoje brojni primjeri, situacije, i povijesni i suvremeni događaji u kojima je glazba zlouporabljena u svrhu i u korist određenih mrzilačkih, diskriminativnih i netolerantnih ideologijskih, političkih, kulturnih, društvenih projekata, postajući nekad i njihov trajni zaštitni znak. U tom se kontekstu, primjerice, govorilo i o glazbi Richarda Wagnera, koju je obožavao Adolf Hitler.

Dakle, riječ je i o glazbi koja je manipulacijom postala glazba mržnje prema drugima i drukčijima. Riječ je i o glazbi koja je nekada poticala na mržnju, ali se društveni kontekst promijenio, pa je ostala samo glazba, čiju smo prošlost zaboravili, možda i oprostili. S druge strane su umjetnici poput Mile Kekina i Saše Antića čiji su tekstovi o društvenim anomalijama često podizali prašinu, a nadahnjivala su ga iskustva iz cijele regije u posljednjih tridesetak godina.

Besplatne ulaznice bit će moguće preuzeti u Muzičkoj akademiji 45 minuta prije početka tribine.

  • 4
    Shares

Venue

Muzička akademija
Zagreb, Hrvatska
  • 4
    Shares