Loading Events
  • This event has passed.

Glazbeni performans Gorgone Nove u MSU-u

16 lipanj, 2013U nedjelju 16. lipnja u 13 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti bit će izveden performans ‘Gorgona u Gorgoni 2’.

Gorgona Nova

Gorgona Nova je multimedijska art skupina iz Zagreba, koja je osnovana 2009. godine  na 50. godišnjicu osnivanja  umjetničke grupe Gorgona koju su činili  najistaknutiji  hrvatski umjetnici 20.stoljeća: kipar  Ivan Kožarić, slikari  Julije  Knifer,  Josip Vaništa, Đuro Seder, teoretičari umjetnosti Dimitirije Bašičević Mangelos, Radoslav Putar i Matko Meštrović te arhitekt Miljenko Horvat.

Gorgona Nova je prve dvije godine svog djelovanja radila  i pripremala se  u potpunoj tajnosti da bi  se u javnosti pojavila prvi puta  u Noći muzeja, 27. siječnja 2012. u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti  u Zagrebu, performansom „Gorgona u Gorgoni!“

Glazbeni performans „Gorgona u Gorgoni!“ multimedijski je projekt koji se sastoji od filma, rock gitarističkog noisea  te govorne izvedbe tekstova  grupe Gorgona iz šezedsetih.

Grupa Gorgona Nova svojim djelovanjem spaja suvremenu umjetnost i popularnu kulturu te svojom „reinkarnacijom“ gorgonaške ideje i gorgonaškog duha, citatima njihovih misli i djela  reinterpretira, nadograđuje i odaje počast tim velikanima domaćeg i svjetskog arta.

Grupu Gorgona Nova čine: Julije Jevsch – tekstovi, glas, Marijan Knif – gitara, noise,  Jo Van- violina, Đu Kožar –klavijature, Radoslava Basch – slikanje, sprey, Dimitrija Putt- film, kamera.

Gorgona Nova projekt zamišljen je kao work in progress u kojem će se narednih godina povećevati  broj članova  nukleusa Odjela art rock bend, pojedinačnim „dolaskom“  članova Gorgone,  sve  do formiranja klasične postave banda (gitara, bubanj, bas, saksofon, violina, vox) koji će profunkcionirati – makar i daleke 2020.(!?) kao klasičan rock sastav unutar  cijelog multimedijskog projekta Gorgona Nova.

Na jesen se Gorgona Nova sprema na turneju  po galerijama i muzejima  u regiji, a do  sada su dogovoreni nastupi u Ljubljani, Varaždinu, Rijeci, Puli, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Budimpešti. Za 2014. godinu planirana je europska turneja po europskim galerijama i muzejima.

Venue

Muzej suvremene umjetnosti
Avenija Dubrovnik 17
Zagreb, Hrvatska
+ Google Map