Loading Events
  • This event has passed.

‘Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)’ u Sceni Ribnjak

28 prosinac, 2019‘Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)’, od publike i kritike cijenjena ‘kazališna priča o misteriju i romantici ranih dana radija’ dramaturginje i redateljice Pavlice Bajsić Brazzoduro u kojem već skoro 6 godina nastupa 10 glumaca, glazbenika, radijskih autora i ton-majstora – vraća se u Zagreb. U Sceni Ribnjak u subotu, 28. prosinca održat će se dvije izvedbe, u 18 sati i u 20:30 sati.

Hoerspiel: mala igra za slušanje (i gledanje)

Predstava radiofonijskog teatra u spomen na Zvonimira Bajsića i Antu Perkovića govori o samim počecima radija, o vremenu kada su tada vrlo popularne radio-drame išle uživo iz studija, s glumcima, glazbenicima i maherima za rekonstrukciju potrebnih šumova i atmosfera. Zadivljena a ponekad i sumnjičava publika se tih večeri okupljala oko radio-aparata, tog bežičnog misterija, kao nekada oko ognjišta, uhom naslućujući a u glavi stvarajući jedan sasvim novi svijet. Osim kao jedinstvena kazališna priča o radiju samom, “malim ljudima unutar radijske kutije”, Hoerspiel na jedan neobičan način evocira i duh Zagreba u vrijeme između dva svjetska rata, ali i kasnije.

I dok je 1973. godine, u dokumentarnoj radio-drami Ad Libitum, Zvonimira Bajsića i suradnika, jedna baka izrazila želju da ljudi koje ona čuje na radiju izađu od tamo i dođu podijeliti ručak s njom, u Hoerspielu radio poziva vas da uđete u njega. Bez ručka ali uz čašicu domaće rakije.

U ovim sve manje spojivim vremenima, spojimo se malo dalje od varljivih šarenih kuglica i kupovnih moći, utonimo u tajnu ovog medija koji je na svojim počecima bio poput autentičnog božićnog misterija. Vremenima unatoč, nudio je nadu.

Izvode: Jelena Miholjević, Sven Medvešek, Ivana Rushaidat, Matija Antolić, Ljubica Letinić, Dino Brazzoduro, Nina Bajsić, Ivan Zelić/Ivor Plužarić/Dalibor Piskrec i Pavlica Bajsić Brazzoduro uz snimke glasova Ante Perkovića i Zvonimira Bajsića

dramaturgija i režija: Pavlica Bajsić Brazzoduro
glazba: Dino Brazzoduro
oblikovanje svjetla: Marino Frankola
grafički dizajn: Joško Gamberožić i Klasja Habjan
trajanje: 80 minuta

Ulaznice: 55 kn, link za online kupovinu: Mojekarte.hr

*Adventske izvedbe “Hoerspiela”

su plod suradnje RadioTeatra Bajsić i prijatelji, Centra Mladih Ribnjak i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Details

Date:
28 prosinac, 2019
Time:
18:00 - 23:30
Cost:
55kn
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Scena Ribnjak
Zagreb,