Loading Events
  • This event has passed.

IndieDu! – mini festival akustične nezavisne glazbe u Dubrovniku

6 rujan, 2014Procvat nezavisne hrvatske i regionalne glazbene scene zaživio je u mnogim hrvatskim gradovima, a napokon će se u sve uključiti i Dubrovnik i to prvim izdanjem IndieDu!, mini festivala akustične nezavisne glazbe koji će se održati u organizaciji Kinematografa Dubrovnik u subotu, 6. rujna na pozornici kina Slavica.

IndieDu!

Prvo izdanje IndieDu! festivala posvećen je isključivo autorima koji izvode akustičnu glazbu, a posljednjih su godina na sebe skrenuli pažnju svojim radom. Nasupit će The Marshmallow Notebooks (Krapina), Elephant and the Moon (Zagreb), Vladimir Kuzman (Buje), Dino Santaleza (Labin) te jedina dama među mušketirima, Ana Ćurčin (Beograd).

Ovih pet izvođača nastupit će na legendarnoj pozornici Kina Slavica kojeg Kinematografi Dubrovnik posljednjih godina raznim programima pokušavaju oživjeti i ponovo približiti Dubrovčanima i njihovim gostima. Ulaz na prvo izdanje IndieDu! festivala je besplatan.

Opširnije o izvođačima:

The Marshmallow Notebooks – Matija Habijanec je osebujni krapinski prakantautor na privremenom životu u Zagrebu. Nakon što je pod starim imenom Marshmallow u kućnim uvjetima snimio više od deset, a manje od petnaest albuma (nije siguran), pod novim imenom The Marshmallow Notebooks snimio je tek ovaj koji se prvo pojavio na internetu kao besplatni download (http://themarshmallownotebooks.com/), pa na mnogim godišnjim listama najboljih albuma u regiji, a onda i na vinilu koji je izašao za misterioznu izdavačku kućiću Noisy Night (http://noisynight.com/).

Evo što su o ploči koja će se na koncertu moći kupiti po prijateljskoj cijeni od 80 kuna napisali drugi ljudi:

“jedan od najljepših hrvatskih albuma svih vremena i jedan od najboljih ovogodišnjih albuma uopće” (Goran Pavlov, Pot Lista),
“album godine, i u domaćoj i stranoj konkurenciji” (Andrija Škare, Ruralna Gorila),
“lo fi pop draguljče ljeta Gospodnjega 2013.” (Anđelo Jurkas, Net.hr)
“remek-djelo iz spavaće sobe” (Vedran Harča, Rolling Stone, 5/5),
“jedan od albuma koje vrijedi imati na vinilu” (Zlatko Gall, Slobodna Dalmacija, 5/5)
“najbolji ovogodišnji kantautorski album” (Dubravko Jagatić, T-Portal, 9/10),
“domaći album godine” (Jelena Svilar, Ravno Do Dna, 9/10),
“ne samo kreativna špica ovdašnje nego i inozemne indie-pop i lo-fi produkcije” (Aleksandar Dragaš, Jutarnji List, 4/5),
“divan album zrelog autora” (Mirsad Mujkanović, Zli Hadžo, 4/5),
“predivni tekstovi ukrašeni vrlo opuštajućom indie pop/folk glazbom” (Siniša Miklaužić, Muzika.hr, 4/5)…

Dino Santaleza – glazbenik i multimedijalni umjetnik iz Labina. Član bendova East-ra i Pridjevi.

Elephant and the Moon (Petar Vranić) – Tko je Petar Vranić? “Mate Mišo u kaubojskim čizmama i James Dean na fajruntu Krivog Puta, negdje između. Ali puno manje kul od oboje, a ni brk mi nije toliko muževan.” Petar Vranić je zagrebački kantautor koji duh američkih autocesta prenosi kroz šest žica i priče o ljubavi.

Vladimir Kuzman – Jedna od najbolje čuvanih hrvatskih glazbenih tajni, ‘Nick Drake iz Buja’. Vlado Kuzman se cijeli život bavi glazbom, no tek se nedavno upustio u kantautorski pothvat. Svirao je bas u mnogim bendovima, pjevao u noise bendu Miodrazi kasnih devedesetih, radio glazbu za cjelovečernji igrani film “Norega se metek ogne” slovenskog redatelja Mitje Novljana, s dvojicom prijatelja svirao u bendu Poropati 67.

Ana Ćurčin je mlada beogradska kantautorica s karijerom u usponu. Pojavila se na sceni krajem 2012. godine, a pažnju publike privukla je s dva sjajna singla Cut loose i I Can’t te dirljivim i jedinstvenim live nastupima pa je tako u vrlo kratkom vremenu postala jedinim od najperspektivnijih imena srpske i regionalne kantautorske scene. Prozvana je i predvodnicom lokalne Americane jer se u njenoj glazbi miješaju elementi indie rocka, američkog folka, akustične gitare i bubnjeva.