Loading Events
  • This event has passed.

Izložba i performans ‘Dolina’ Vlaste Delimar u Galeriji SC i Teatru &TD

8 svibanj, 2018Otvorenje izložbe Dolina, prvoga dijela umjetničkoga rada ‘Diptih Dolina…Magda’, jedne od najpoznatijih hrvatskih suvremenih umjetnica i performerica Vlaste Delimar, održat će se 8. svibnja u Galeriji SC u 21 sat. Uvod u izložbu bit će performans istoimenoga naziva koji će se održati istu večer u Teatru &TD s početkom u 20 sati.

  • 5
    Shares
Vlasta Delimar – ‘Dolina’ performans

Izložba “Dolina” intiman je zapis kroz koji umjetnica pokušava misterij i “užas” majčinstva ostvariti putem umjetnosti, a s naglaskom na zrcalne refleksije majka-kći, s povremenim likom bake koja je jedna od poveznica njihova genetskoga ponašanja. “Nasljeđe koje nismo odabrali, a moramo ga živjeti nije uvijek jednostavno. Ovaj intiman zapis svojevrstan je obračun sa svim frustracijama u odnosu majke i kćeri, u odnosu dviju žena koje se pokušavaju nadograđivati uzajamno bez obzira na sve sličnosti i različitosti, jer rekle bismo jednoglasno: mi nikada nismo bile majke”, pojasnila je Vlasta Delimar.

“Izložba se sastoji od niza portretnih fotografija iz različitih životnih dobi akterica koje su postavljene kroz njihove paralelne svjetove i memorije. Uska crvena traka postavljena preko svih fotografija naša je poveznica pupčane vrpce koja jest neminovnost u odnosu majke i kćeri, ali istovremeno i njezina fragilnost koja pruža mogućnost emancipacije”, dodala je Delimar.

Performans “Dolina” koji prethodi izložbi intiman je zapis Vlaste Delimar nastao kao sjećanje na dan rođenja njezine kći Doline, a čin rađanja, koji nije bio jednostavan, postaje poligon za izvedbu koja zahtijeva totalnu prisutnost tijela kao apsoluta egzistencije. Tekst djelomično izgovara sama autorica, dok izvođačica Josipa Bubaš transformira – performira kroz tijelo i pokret, pokušavajući nemoguće učiniti mogućim. Zanimljivost ovoga performansa je sinergija dvaju medija; izvedba čistoga performansa s elementima teatra omogućava izvođačima još bogatiji i kreativniji izraz. Josipa Bubaš koja nema iskustvo rađanja postigla je svojim tijelom i pokretom kroz tekst imaginaciju kakvu rijetko koja osoba u svijetu umjetnosti može dostići. Ženerozno prisutna glumica Vesna Stilinović svojim profesionalnim iskustvom balansirala je značaj teksta kroz dvije osobe u jednu, naglasila je Delimar. Na samom kraju predstave pojavljuje se kći Dolina koja će upravo na izvedbi navršiti 30 godina i tim tautološkim činom potvrditi snagu performansa.

Drugi dio diptiha “Magda” održat će se 1. listopada 2018. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu u dvorani Gorgona i prostoru Ekstenzije. Taj dan obilježava se Dan starijih osoba.

  • 5
    Shares

Details

Date:
8 svibanj, 2018
Time:
21:00 - 23:30
Event Categories:
, , , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Galerija SC
Zagreb, Hrvatska
  • 5
    Shares