Loading Events
  • This event has passed.

Jazz diva Cassandra Wilson u Zagrebu

8 travanj, 2014Počela je prodaja ulaznica za koncert jazz dive Cassandre Wilson koji će se, kao prvi od 15 koncerata jubilarnog 10. Vip Zagreb Jazz Festivala, održati 8. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Cassandra Wilson

Cassandri Wilson bit će ovo drugi nastup u Zagrebu. Prvi put nastupila je davne 1989. godine kao glazbenica na početku, iz današnje perspektive, zaista iznimne i poštovanja vrijedne karijere. Ova dobitnica Grammyja te počasnog doktorata Millsaps Collegea, vokalistica, skladateljica i producentica rođena je 1955. u Jacksonu u američkoj saveznoj državi Mississippi. Zahvaljujući ocu gitaristu, basistu, učitelju glazbe i ljubitelju jazza te majci koja je obožavala Motown ploče, u ranoj se mladosti zainteresirala za glazbu. Dolaskom u New Orleans 1981., zahvaljujući Alvinu Batisteu i Ellisu Marsalisu, odlučila je profesionalno se baviti glazbom. Poslije je godinama živjela u Harlemu, u stanu koji je nekad pripadao velikom Dukeu Ellingtonu. Poznatija je postala zahvaljujući nastupima u njujorškim klubovima gdje je pozornicu dijelila sa slavnim jazz glazbenicima poput Woodyja Shawa, Branforda Marsalisa, Davea Hollanda, Abbey Lincoln i Henryja Threadgilla.

Cassandra Wilson razvila je vlastiti vokalni pristup nadahnuta slavnim pjevačicama poput Abbey Lincoln i Betty Carter te trombonistom Grachanom Moncurom III koji ju je podučavao pjevanju po sluhu i Steveom Colemanom koji ju je poticao na pjevanje vlastitih skladbi. Uz Colemana je sudjelovala u M-Base pokretu koji je promovirao spajanje funka i soula s tradicionalnim i suvremenim jazzom. U ranom razdoblju karijere surađivala je s Henryjem Threadgillom i triom New Air, a poslije i s drugim vodećim jazzistima poput Davea Hollanda i Wyntona Marsalisa. No, Cassandra ne pripada ni jednoj poznatoj struji, neovisna je, raznovrsna i originalna, njezine su izvedbe sugestivne i prirodne, a odlikuju se jednostavnošću.

Kao voditeljica skupine objavila je niz albuma na kojima, uz vlastite skladbe i jazz-standarde, izvodi djela raznih žanrova i skladatelja poput Joni Mitchell, Hanka Williamsa, Antonia Carlosa Jobima, Boba Dylana ili Roberta Johnsona. Svakoj izvedbi pristupa s posebnom pažnjom i poštovanjem. Primjerice, za snimanje nekih albuma vratila se na jug SAD-a kako bi bila što bliže izvorištu glazbe koja je u tom razdoblju okupirala njezino zanimanje. Tijekom snimanja albuma „Belly of the Sun”, u nastojanju da ugođaj učini što autentičnijim i inspirativnijim, snimala je na staroj, napuštenoj željezničkoj postaji u Clarksdaleu, dok je album „Loverly” snimila u rodnom Jacksonu.
Prošle godine kritičari uglednog magazina DownBeat ponovno su je postavili na prvo mjesto u kategoriji jazz vokalistica.

Osim u koncertu Cassandre Wilson, u prvom, proljetnom dijelu 10. Vip Zagreb Jazz Festivala ljubitelji vrhunskih glazbenih doživljaja imat će priliku uživati u nastupima još triju diva i istinskih umjetnica. Tako će Amira Medunjanin svoj novi album predstaviti 15. i 16. svibnja, Carla Bley Trio nastupa 5. lipnja, a legendarna Dee Dee Bridgewater 14. lipnja.

Ulaznice potražite u svim Vip centrima, na blagajni Lisinskog, online na www.ulaznice.hr te na svim prodajnim mjestima u sustavu Ulaznice.hr. Ulaznice su u prodaji po cijenama od 190/260/310 kuna.

Details

Date:
8 travanj, 2014
Cost:
190kn – 310kn
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

KD Vatroslav Lisinski
Zagreb, Hrvatska + Google Map