Loading Events
  • This event has passed.

Jedan od najvećih umjetika sound arta priprema zvučnu instalaciju specijalno za Pogon Jedinstvo

14 travanj, 2018Švicarskog umjetnika Zimouna smatra se jednim od najvećih imena na suvremenoj svjetskoj sound art sceni. U travnju će svoj rad prvi put predstaviti u Hrvatskoj i to upravo u velikoj dvorani zagrebačkog Pogona Jedinstvo, gdje će tijekom dva tjedna biti izložena njegova nova kinetička zvučna instalacija dizajnirana i producirana upravo za Pogon.

  • 9
    Shares
Zimoun: zid od zvuka

Zimoun: zid od zvuka u Galeriji Močvara

Švicarskog umjetnika Zimouna smatra se jednim od najvećih imena na suvremenoj svjetskoj sound art sceni. Svoj rad prvi put predstavlja u Hrvatskoj u velikoj dvorani zagrebačkog Pogona Jedinstvo, gdje će tijekom dva tjedna biti izložena njegova nova kinetička zvučna instalacija dizajnirana i producirana upravo za Pogon.

Više od dvadeset metara zvučnog zida u pokretu, niz osmometarskih struna i milijuni mikrotonova čine instalaciju koja predstavlja Zimounov dijalog s 400 m2 velike crne dvorane – njezinim izvornim industrijskim karakterom, vizualnim i akustičkim obilježjima, i kompleksnim povijesnim identitetom Jedinstva kao bivše tvornice pretvorene u centar za nezavisnu kulturu i mlade.

Zimoun je najpoznatiji po svojim site specific zvučnim instalacijama impresivnih dimenzija. Ovo je njegovo prvo predstavljanje u Hrvatskoj, i to upravo s jednom takvom velikom kinetičko-zvučnom instalacijom. Rad je realiziran samo za Pogon Jedinstvo, no istovremeno slijedi logiku izričaja po kojem je autor poznat i prepoznatljiv, a koja uključuje kontrast između jednostavnog izgleda i kompleksnosti zvuka, umjetne strukture i prirodnosti pokreta u prostoru, korištenja organskih materijala i tehnološke strukture koju oni skrivaju. Iako na prvi pogled sugeriraju monumentalnost, Zimounovi radovi uvijek su puni zaigranosti i šarma, i ponašaju se poput živih organizama. Izražajnost analognog, mehaničkog zvuka u prostoru centralno je mjesto te životnosti, dok nizanje jednakih elementa od prirodnih materijala naglašava kompleksne uzorke, teksture i forme.

Otvorenje izložbe održava se u subotu, 14. travnja u 20:00 sati, u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip bb, Zagreb. Izložba ostaje otvorena do 27. travnja, s radnim vremenom od 12:00 do 20:00 sati. Cijena ulaznice je 20,00 kn, a cijena s popustom za studente, umirovljenike, nezaposlene i djecu iznosi 10,00 kn.

  • 9
    Shares

Details

Date:
14 travanj, 2018
Time:
20:00 - 23:00
Cost:
10kn – 20kn
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Pogon Jedinstvo
Zagreb, Hrvatska
  • 9
    Shares