Loading Events
  • This event has passed.

John Pizzarelli i Simon Marlow zatvaraju Avantgarde Jazz Festival

12 srpanj, 2013U petak, 12. srpnja u bivšem prostoru Tvornice duhana, nastupa John Pizzarelli Quartet. Quartet predvođen čuvenim američkim jazz gitaristom i pjevačem, predstavit će najbolje iz velike američke pjesmarice. Dan nakon njih u subotu, 13. srpnja rovinjski Gradski trg ispunit će zvukovi swinga, Jazz orkestar HRT-a snage je udružio sa Simonom Marlowom koji su zaduženi za veliko festivalsko finale na rovinjskom Gradskom trgu.

John Pizzarelli (Foto: Jimmy Katz)

Johna Pizzarellija Los Angeles Times je nazvao ludo kreativnim, a Toronto Star gitarističkim genijem. To su tek neki od hvalospjeva uglednih svjetskih tiskovina upućeni čuvenom američkom jazz gitaristu i pjevaču koji se, s pedeset i tri godine koliko danas ima, može pohvaliti i više nego uspješnom karijerom, četrdesetak objavljenih albuma, samostalnih ili u suradnji s drugim izvođačima, i mnogobrojnim nastupima diljem svijeta.

Njegova glazba odiše optimizmom, vedrinom i pozitivnim vibracijama. Zahvaljujući tim karakteristikama Pizzarelli uvijek stvara dobro raspoloženje na pozornici, ali i među slušateljima. No, njegove izvedbe karakterizira i iznimna muzikalnost, smisao za dramatiku, komunikativnost, spontanost, čvrsto swinganje i nepredvidivost. Zbog tih vještina postao je sjajan zabavljač, ali je svakako i vješt instrumentalist koji svira gitaru sa sedam žica što mu donosi veće mogućnosti u dubljem registru. Sin poznatog gitarista Buckyja, koji je svirao s legendama jazza poput Bennyja Goodmana i drugih, John Pizzarelli je odrastao u glazbeničkom okružju slušajući nastupe i probe svojeg oca i njegovih prijatelja. Upravo zbog toga glazbom se počeo baviti još kao dijete. Kao šestogodišnjak je počeo svirati bendžo, a ubrzo i gitaru, upuštajući se u izvedbe tradicionalne glazbe. U tinejdžerskim godinama krenuo je u istraživanje svijeta jazza, u koji ga je uveo otac, legendarni jazz gitarist Bucky Pizzarelli. Istodobno je istraživao glazbu drugih žanrova, a posebice je bio fasciniran pločama Beatlesa. Nadahnjivao se i glazbom Nat King Colea kojem je, kao i Franku Sinatri, posvetio neke od svojih albuma.

Suradnik slavnih glazbenika poput Georgea Shearinga, Rosemary Clooney, Buddyja DeFranca, Natalie Cole, Johnnyja Friga i drugih, John Pizzarelli u svoju glazbu unosi iskustvo što ga je stjecao nastupajući i snimajući s brojnim legendarnim jazzistima koji su utjecali na njegov glazbeni pristup. Osim njegova oca to su, među ostalima, bili Benny Goodman, Dave Brubeck, Zoot Sims i Clark Terry. Poznat kao izvođač mainstream jazza, interpret najpoznatijih djela ranoga jazza, objedinjenih pod nazivom Great American Songbook, primjerice Richarda Rodgersa, Georgea Gershwina ili Dukea Ellingtona, ali i vlastitih djela, John Pizzarelli obožava izvoditi  i bossa nova standarde, posebice djela Antonia Carlosa Jobima, kao i obrade djela stilski različitih autora poput Johna Lennona i Johna McCartneyja, Jimmyja McHugha, Jamesa Taylora, Johnnyja Mandela, Neila Younga i Briana Wilsona.

Simon Marlow

Pjevač Simon Marlow rođen je u Oxfordu u Velikoj Britaniji gdje je studirao povijest umjetnosti. Dolaskom u London studirao je izvedbene umjetnosti na sveučilištu Middlesex i glumu na Lee Strasburg Instituteu. Angažmani u produkcijama mjuzikla “West Side Story” otvorili su mu vrata West Enda i suradnji s Leonardom Bernsteinom. Ubrzo je ostvario uloge u mjuziklima “Cats” i “Starlight Express” Andrewa Lloyda Webbera. Godine 1989. doselio je u Hamburg gdje je nastupao u njemačkim produkcijama mjuzikla “Cats” i “Phantom of the Opera”, a sudjelovao je i u predstavama engleskog govornog područja u teatru Stray: “Into the Woods”, “Closer than Ever”, “Jaque Brel Is Alive And Well And Living In Paris”, “Orphans” i “The Diviners”. Godine 1995. surađivao je s uglednom koreografkinjom Arlene Phillips u šou “Broadway Dusseldorf” kojim je otvoreno kazalište Capitol Theater u Dusseldorfu. Simon Marlow je pjevao uz mnogobrojne orkestre, među ostalima uz Passedena Roof Orchestra i The Cologne Big Band, te Berlin´s Capital Dance Orchestra kojeg je bio stalni član i uz koji je ostvario suradnje s poznatim njemačkim pjevačicama poput Nine Hagen, Katje Riemann, Jeanette Biedermann i Barbare Schöneberger. Autor je projekta “The Man and the Music”, glazbene biografije Franka Sinatre koju je do sad izveo u Zitadelleu u Berlinu i hamburškom English Theateru.

Cijena ulaznice za koncert John Pizzarelli Quartet iznosi 30 kuna za stajanje i 150 kuna za sjedenje & after party. Koncert Simona Marlowa i Jazz orkestra HRT-a je besplatan.

Details

Start:
12 srpanj, 2013
End:
13 srpanj, 2013
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Bivša tvornica duhana Rovinj i gradski trg
Rovinj, Hrvatska + Google Map