Loading Events
  • This event has passed.

Joshua Redman otvara 3. Backstage Live Pula Festival //ODGOĐENO

17 ožujak, 2020Jedan od najkarizmatičnijih i naznačajnijih jazzista stasalih u devedesetima, virtuozni tenor, sopran i alt saksofonist Joshua Redman, otvorit će sa svojim kvartetom 3. Backstage Live Pula 2020 festival! Fantastična četvorka u sastavu Joshua Redman na saksofonu, Aaron Goldberg na klaviru, Reuben Rogers na kontrabasu i Greg Hucthinson na bubnjevima, održat će koncert 17. ožujka 2020. u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

Joshua Redmant (Foto: Michael Wilson)

Joshua Redman je rođen 1969. u Berkeleyu, u Kaliforniji. Kao desetogodišnjak počeo je svirati klarinet, a ubrzo i saksofon. Nakon što je 1991. pobijedio na međunarodnom natjecanju jazz saksofonista Thelonious Monk, ostvario je suradnju sa svojim ocem, slavnim tenor saksofonistom Deweyjem Redmanom. Osim očevom, insiprirala ga je glazba jazzista Johna Coltranea, Dextera Gordona, Ornettea Colemana, Cannonballa Adderleya i Sonnyja Rollinsa, ali i The Beatlesa, Arethe Franklin, Princea i Led Zeppelina.

Tijekom karijere svirao je s vodećim jazz, ali i glazbenicima drugih žanrova – Rayjom Brownom, Daveom Brubeckom, Chickom Coreaom, Jackom DeJohnetteom, Herbiem Hancockom, Royom Haynesom, Elvinom Jonesom, Clarkom Terryjem, Tootsom Thielemansom, Paulom Motianom, B.B. Kingom, Steviem Wonderom, Quincyjem Jonesom, The Lincoln Center Jazz Orchestrom i The Rolling Stonesima.

Nakon gotovo dvadeset godina, 2018. je odlučio obnoviti diskografsku suradnju s pijanistom Aaronom Goldbergom, kontrabasistom Reubenom Rogersom te bubnjarem Gregoryjem Hutchinsonom s kojima je 2019. Objavio album “Come What May” i nastavio koncertirati.

Tijekom samostalne diskografske karijere, kao vođa skupine snimio je niz albuma, a na nekima njih sviraju slavni jazzisti poput Pata Methenyja, Charliea Hadena, Billyja Higginsa, Joea Lovana i Brada Mehldaua. Na nekima od njih očituje poštovanje legendarnim saksofonistima poput Ornettea Colemana, Johna Coltranea, Waynea Shortera i Stana Getza. Za ta je izdanja snimio velik broj vlastitih skladbi.

Premda je najpoznatiji kao post bop glazbenik, Redman se u drugom desetljeću svoje karijere posvetio razvijanju fusiona s orguljaškim triom – Trio Yaya 3 i Joshua Redman Elastic Band – u kojem svira s klavijaturistom i orguljašem Samom Yahelom i bubnjarom Brianom Bladeom. Zajedno s pijanistom Aaronom Parksom, kontrabasistom Mattom Penmanom i bubnjarem Ericom Harlandom član je sastava James Farm s kojim je snimio dva albuma. Tijekom nekoliko godina djelovao je na američkoj zapadnoj obali, gdje je obavljao posao umjetničkog ravnatelja SFJAZZ Spring Seasona te umjetničkog ravnatelja SFJAZZ Collectivea, skupine što ju je utemeljila San Francisco Jazz Organization (Neprofitna organizacija za promicanje jazza i edukativnih programa koja organizira San Francisco Jazz Festival i SFJAZZ Spring Season). Pojavu SFJAZZ Collectivea Billboard Magazine proglasio je jednim od najznačajnijih jazz događaja iz sredine prvog desetljeća 21. stoljeća.

Osim što je autor glazbe za brojne filmove, Redman je jedan od glazbenika koji su sudjelovali u snimanju filma “Kansas City” Roberta Altmana, poznatog po sjajnoj glazbi koju izvode vodeći jazzisti.

Ulaznice uskoro u prodaji.

Venue

Istarsko narodno kazališe
Pula, Hrvatska