Loading Events
  • This event has passed.

Kamene babe, Lea Šprajc i Ethno Garden u Močvari

11 listopad, 2018Drugi ovo sezonski koncert Vrela zvuka u četvrtak 11. listopada u Močvari predstavlja tri nov(ij)a hrvatska etno izvođača. Bit će ovo prilika da neki od njih prvi put nastupe na Močvarinom stejdžu, ali i višesatna proslava hrvatske tradicijske glazbe. Popratni program uključuje i world music DJ party te etno fonoteku, besplatnu glazbenu knjižnicu.

  • 2
    Shares
Vrelo zvuka predstavlja drugi koncert ove sezone u Močvari

Muzički kolektiv Kamene babe je vokalno – instrumentalna skupina koja istražuje, pjeva i svira tradicijsku glazbu Hrvatske i Balkana. Uz hrvatske tradicijske pjesme izvodi i tradicijske pjesme iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, s Kosova te iz Bugarske. Način izvođenja članovi pokušavaju prilagoditi pjesmi kojoj pristupaju, slušajući kako im ona govori. Stoga, skupina ponekad djeluje kao zbor, manja pjevačka skupina, a ponekad kao bend. Istodobno njeguje više pristupa. Reinterpretira tradicijsku glazbu stvaranjem novih aranžmana i prihvaćanjem slobode izvođenja te, s druge strane, nastoji na temelju terenskih snimaka što vjernije usvojiti podneblju i vremenu specifičan način pjevanja kako bi prizvala davne glasove na koje je sluh zaboravio.

Imenom “kamene babe” nazivaju se amorfne kamene gromade koje je moguće pronaći na primorsko-mediteranskom području Hrvatske. Prema mitološkoj i legendarnoj predaji te stijene prenose trag arhaične kulture i ženskoga kulta; donose sreću, blagostanje i plodnost ljudima, poljima i mjestima. A za uzvrat ih stoga treba darivati i pri susretu poljubiti.

Lea Šprajc (23), iz Čakovca, studentica kroatistike i etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i zaljubljenica u međimursku tradicijsku baštinu. Izvodi vlastite obrade međimurskih tradicijskih pjesama, uz pratnju gitare. Uz tradicijski repertoar izvodi i autorske pjesme. Aktivno nastupa od petnaeste godine.
Lea je već nastupala u Močvari u sklopu etno večeri pod vodstvom Dunje Knebl, a surađivala je i s Lidijom Bajuk te Enesom Kiševićem.

Ethno Garden postoji od 2016. Čine ga Neven Kolarić na cimbalu, Matěj Petříček iz Češke na violini, Dino Lesjak na bas gitari, Marinko Marciuš na bubnjevima i Željko Posavec na gitari. “Sam naziv benda govori puno o nama. Mi smo istomišljenici koji promoviramo i njegujemo i stare pjesme iz Međimurja, s našim aranžmanima, s autentičnim zvukom koji daju u prvom redu cimbal i violina”, tvrde za sebe Ethno Garden.

Prije, za vrijeme i poslije koncerta DJ Emir (Izvorišta, Radio Student) provest će nas ethno/world music glazbom iz cijelog svijeta.

U sklopu ovog koncerta bit će predstavljena i ETNO FONOTEKA, besplatna etno/world music glazbena knjižnica u kojoj ćete moći trajno posuditi neka od svjetskih izdanja objavljenih u posljednjih nekoliko godina.

Vrelo zvuka je novi projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Cijena ulaznice: 35 kn. Početak u 21:00 h.

  • 2
    Shares

Details

Date:
11 listopada
Time:
21:00 - 23:30
Cost:
35kn
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Močvara
Zagreb
  • 2
    Shares