Loading Events
  • This event has passed.

Kazališni prvijenac Anđela Jurkasa, ‘Dnevnik fejkbuk idiota’ premijerno u Sceni Gorica

27 svibanj, 2017U subotu, 27. svibnja, u 20 h, u Sceni Gorica, u Velikoj Gorici, premijerno igra monodrama ‘Dnevnik fejkbuk idiota’, u režiji i prema tekstu Anđela Jurkasa.

'Dnevnik fejkbuk idiota'
‘Dnevnik fejkbuk idiota’

“Dnevnik fejkbuk idiota” je kazališni prvenac redatelja, dramaturga i scenarista Anđela Jurkasa nastao kao adaptacija njegove knjige “Dnevnik Facebook idiota”, objavljene 2015. godine te downloadane u e-book formatu preko 37.000 puta.

 

Priča je to o čovjeku koji dugi niz godina odbija koristiti društvene mreže jer naprosto ne vjeruje u njihovu potrebu niti korist, sve dok jednog dana napokon ne popusti nagovaranju brata i okoline te se upusti u otkrivanje Facebooka i ostalih društvenih mreža. Od trena logiranja njegov se život stubokom mijenja te kroz neki period gubi dodir sa stvarnošću, počinje mu se miješati online i offline život, više ne razlikuje što je stvarno, a što nije, što je fikcija ili laž, a što se zaista dogodilo. Priča gubljenja vlastitog identiteta vodi neočekivanom dvostrukom kraju s kopernikanskim obratom.

 

O predstavi je autor i redatelj Jurkas rekao: “Kroz priču o pojedincu zapravo razvijamo generalnu problematiku gubljenja osobnog identiteta ljudi u 21. stoljeću te čovjeka koji nastoji voditi ispunjen i kvalitetan, proaktivan online & offline život. Kada Facebook i ostale društvene mreže tretiramo kao sluge našim potrebama, stvar je u kontroliranim uvjetima, ali ako se okrene situacija pa društvene mreže postanu gospodari našeg vremena i karaktera, tada stvari poprimaju oblik za dijagnoze. A nije da takve slučajeve i borce za lajkove ne poznajete i da se ne događaju iza prvih vrata do vas.”

 

Glavni glumac, Asim Ugljen, o izvedbama i motivaciji utjelovljenja neukrotivog glavnog karaktera, izjavio je: “Ni sam ga nisam uspio ukrotiti, makar sam profesionalni krotitelj uloga. Ova je bila toliko divlja da je skoro pa ukrotila mene. Na publici je da vidi tko je na kraju i kako ukroćen. Možda gledatelji otkriju da se i njih kroti. Dođite vidjeti ovaj suludi mišmaš internet bludništva, koji uz društvenu kritiku daje mnoštvo anegdota. Vjerujte, ovakvu predstavu nikada niste gledali, a niti sam je ja radio. Uživajte ili nemojte, ali platite kartu.”

Details

Date:
27 svibanj, 2017
Time:
20:00 - 22:00
Event Categories:
,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Scena Gorica
Velika Gorica, Hrvatska + Google Map