Loading Events
  • This event has passed.

Književni petak za kraj sezone: Game over – kraj igrice!

8 prosinac, 2017Gaming je posljednja tema ovogodišnjeg Književnog petka u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici u Galeriji Kupola, 8. prosinca, s početkom u 20 sati.

Književni petak
Književni petak

Povijesno, prvi filmaši su bili izumitelji, ‘hardveraši’, koje je više zanimala tehnika snimanja ‘živih slika’, nego što su razmišljali o filmu kao novom vidu umjetnosti. Njihove projekcije su i dočekivane kao tehničke novotarije koje nisu, a neće nikada ni biti, blizu mogućnostima teatarskog izričaja. No, ‘novotarija’ je brzo počela progovarati sebi svojstvenim jezikom, jezikom montaže, koji ni u jednom drugom mediju nije bio moguć, nadograđujući film specifičnim narativnim i stilskim formama.

 

Kao što znamo, film je svojom popularnošću pretekao ostale umjetnosti, postao je glavna zvijezda, a sada smo svjedoci (skoro) identične priče s medijem video-igara: od prvih zanesenjaka-izumitelja kojima je bio uspjeh natjerati dva štapića da odbijaju kockastu loptu do industrije koja ostvaruje veći promet od filmske industrije te svojim budžetima konkurira filmovima hollywoodske A produkcije. O tome gdje je medij video-igara danas i smijemo li ga uopće zvati “igricama”, razgovarat će se s Berislavom Jozićem i Lukom Žučkom, novinarima jedinog specijaliziranog časopisa za video-igre u Hrvatskoj – Reboota i tajanstvenim gostom iz Cro-Teama, našeg najpoznatijeg studija za video igre. (T.F.)

 

Urednik i voditelj je Tomislav Fiket, filmski i TV redatelj i ljubitelj video igara.

Details

Date:
8 prosinac, 2017
Time:
20:00 - 23:00
Event Categories:
,
Event Tags:
, , ,

Venue

Gradska knjižnica
Starčevićev trg 6
Zagreb,
+ Google Map