Loading Events
  • This event has passed.

Konferencija ‘Nezavisna kultura i civilno društvo: izvaninstitucionalne prakse dokumentiranja povijesti’

29 studeni, 2017U srijedu 29. studenog od 10 do 14 h u konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu održat će se konferencija ‘Nezavisna kultura i civilno društvo: izvaninstitucionalne prakse dokumentiranja povijesti’ u organizaciji Udruge za promicanje kultura Kulturtreger i Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta.

Nezavisna kultura i civilno društvo: izvaninstitucionalne prakse dokumentiranja povijesti
Nezavisna kultura i civilno društvo: izvaninstitucionalne prakse dokumentiranja povijesti

Konferencija će tematizirati rad arhiva i knjižnica organizacija nezavisne kulture i civilnog društva u Hrvatskoj te perspektive razvoja tog područja, osobito u kontekstu suradnje s institucionalnim i akademskim poljem.

 

Tijekom više od četvrt stoljeća djelovanja civilnog društva u Hrvatskoj javila se potreba za očuvanjem informacija i materijala koji svjedoče o njegovom razvoju, a koji uglavnom nisu adekvatno dokumentirani niti dostupni za istraživanje. Jednako tako, teme vezane za civilno društvo i nezavisnu kulturu su slabo zastupljene u formalnoj nastavi i mainstream medijima. Iako važnost dokumentiranja razvoja ovog polja do sada nije prepoznata u pravno-institucionalnom okviru, pojedine organizacije prikupljaju i obrađuju građu te omogućuju pristup građi korisnicima za istraživački rad, razvijajući tako arhivsku mrežu paralelnu onoj javnih institucija.

 

Konferencija će predstaviti kontekst praktičnog rada te uvjete potrebne za razvoj djelovanja arhiva i knjižnica civilnog društva u Hrvatskoj, kao i teorijski okvir koncepta javno dostupnog znanja te arhiva zajednice, poznatijih pod engleskim nazivom community archive.

 

Konferenciju organizira Udruga za promicanje kultura Kulturtreger u okviru projekta “Aktivni arhivi za aktivno znanje – mladi u Centru za dokumentiranje nezavisne kulture” koji u akademskoj godini 2017./2018. provodi u partnerstvu s Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Republike Hrvatske.

 

Venue

Filozofski fakultet
Zagreb, Hrvatska + Google Map