Loading Events
  • This event has passed.

Kultni film ‘Vlak bez voznog reda’ i redatelj Veljko Bulajić gostuju u MM centru

15 studeni, 2018Kultni film ‘Vlak bez voznog reda’ iz 1959. godine, prvi je dugometražni igrani film redatelja Veljka Bulajića, a vi ga možete pogledati u sklopu programa Kratke slike, 15. 11. u MM centru od 19:30 sati. Prije projekcije, selektorica programa Jelena Ostojić razgovarat će se velikanom hrvatske i jugoslavenske kinematografije, Veljkom Bulajićem.

  • 3
    Shares
‘Vlak bez voznog reda’

Nakon drugog svjetskog rata u Jugoslaviji organiziraju se migracije siromašnog seoskog stanovništva Dalmatinske zagore u bogate i plodne panonske krajeve. Cijelo jedno selo putuje vlakom na novu životnu destinaciju. Film prati putovanje i životne priče ljudi koji napuštaju vjekovna ognjišta u potrazi za boljim životom.

Film je dobitnik Velike Zlatne arene za najbolji film, scenarij i režiju na Pulskom filmskom festivalu, a na festivalu u Cannesu dobitnik je nagrade francuskih filmskih kritičara CIDALC. Vlak bez voznog reda prvi je film hrvatske i jugoslavenske kinematografije prikazan u cijelom svijetu, distribuiran u preko 65 zemalja, u Parizu je kontinuirano prikazivan šest mjeseci, a u Moskvi je bio najgledaniji film godine. Vlak bez voznog reda nalazi se u stalnom programu 28 kinoteka u svijetu.

Kratke slike proteklih su tri i pol godine, kroz 4 različite programske cjeline, promovirale nezavisnu i inovativnu filmsku kulturu. Programska cjelina Proširena slika, u okviru koje gledamo Vlak bez voznog reda, posvećena je odnosu suvremene kinematografije prema društveno-političkim događanjima, a posebice prema problematici radničkih prava i (ne)jednakosti.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na službenim stranicama MM centra.

  • 3
    Shares

Details

Date:
15 studeni, 2018
Time:
19:30 - 23:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

MM centar
Zagreb,
  • 3
    Shares