Loading Events
  • This event has passed.

Kvantno kozmološka romansa ‘Konstelacije’ premijerno u Teatru Exit

16 studeni, 2018U petak, 16. studenog 2018., s početkom u 20 h, u Teatru Exit, održat će se zagrebačka premijera predstave ‘Konstelacije’ Nicka Paynea, u režiji Aide Bukvić.

  • 2
    Shares
Konstelacije (foto: Vjeran Hrpka)

Muškarac i žena te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili ipak ne tako beskonačne? Postoji li uopće izbor ili je sve samo stvar sudbine. „Konstelacije“ su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje s naizgled beskonačnim mogućnostima, ali…

On je običan dečko koji za život zarađuje kao pčelar. Na jednoj roštiljadi upoznaje Nju – toplu, inteligentnu i duhovitu ženu koja radi na fakultetu, na polju kvantne kozmologije. Kroz razgovor, ona mu pojašnjava kako je teorija relativnosti, koja ”pokriva” sunce, mjesec i zvijezde, u suprotnosti s kvantnom mehanikom koja se bavi molekulama, subatomskim česticama i atomima. Nusprodukt tih, naočigled suprotstavljenih teorija, jest to da kao dio multisvemira, možemo bilo gdje, u bilo kojem trenutku, ”postojati” istovremeno.

Nick Payne tu teoriju prikazuje u akciji – kroz zanimljiv, posredan dijalog – stavljajući pred glumce nezavidno zahtjevan zadatak da kroz nizove kratkih scena igraju tu istovremenost. Komad istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koje slučajnost igra u našim životima.

„Konstelacije“ su premijerno izvedene u Royal Court Theatre u Londonu 2012. Iste su godine proglašena najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awards, a Nick Payne najmlađim dobitnikom u povijesti dodjele spomenute nagrade.

Hrvatska praizvedba održana je na Osječkom ljetu kulture, 5. srpnja 2018., u Barutani.

Predstava je ostvarena u koprodukciji Osječkoga ljeta kulture 2018. i Teatra Exit. Uloge tumače Olga Pakalović i Vladimir Posavec-Tušek.

Sljedeće izvedbe su 17. studenoga te 1. i 15. prosinca.

  • 2
    Shares

Details

Start:
16 studeni, 2018 u 20:00
End:
17 studeni, 2018 u 23:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

Teatar Exit
Ilica
Zagreb, Hrvatska
  • 2
    Shares