Loading Events
  • This event has passed.

Leftfield glavno ime ovogodišnje Hartere

19 srpanj, 2013Pat Mahoney (LCD Soundsystem) morao je nažalost otkazati nastup na najavljenoj ovogodišnjoj Harteri, no umjesto njega dolazi jedno još poznatije ime, projekt s ogromnim utjecajem na razvoj elektroničke glazbe tijekom devedesetih.

Leftfield

Leftfield je započeo s radom 1989. u Londonu, te spada u pionire tzv. inteligentne plesne glazbe i progressive housea, što je kovanica kojom je Mixmag početkom 90-tih opisao njihov jedinstveni spoj house glazbe s primjesama dub i reggae zvuka. Uz suvremenike i jednako utjecajne grupe poput The Chemical Brothers i Underworld, među prvima u elektroničkoj glazbi počinju raditi sa gostujućim vokalistima. Jedan od najpoznatijih primjera jest singl “Open Up” sa bivšim frontman Sex Pistolsa, Johnom Lydonom, koja dan danas služi kao ogledni primjer kako treba zvučati spoj rocka i plesne glazbe.

Tom su pjesmom najavili i svoj kultni album prvijenac “Leftism”, kojeg glazbene publikacije redovito uvrštavaju na top liste najboljih albuma svih vremena te ponajboljih britanskih albuma. Energična kombinacija duba, techna i breakbeata pridobila je kritiku i publiku, te osigurala milijunsku nakladu albuma.

Leftfield je velike uspjehe imao i na polju remiksiranja, gdje su im klijenti među ostalima bili Stereo MC’s, Inner City, Tricky i David Bowie. Glazba im je korištena u brojnim reklamama, video igrama i popularnim filmovima (Trainspotting, The Hackers, Vanila Sky, The Beach, Lara Croft: Tomb Raider, Judge Dredd).

Nakon nekoliko godina pauze u prošlom desetljeću, Leftfield se vratio na velike festivalske pozornice, a čast da ga u aktualnom DJ setu masterminda Neila Barnesa premijerno predstavi hrvatskoj publici pripala je riječkoj Harteri 20. srpnja.

Uz Leftfield (DJ set) na glavnoj pozornici nastupaju i Doorly i Eli & Fur, također iz Velike Britanije, te kao domaća podrška predstavnici Cokeandsmoke agencije Marmat, Jan Frensin i FM.

Doorly spada u red onih čija karijera rapidno napreduje. Miljenik najpoznatijih radijskih urednika poput Annie Mac, Petea Tonga, Annie Nightingale i Zanea Lowea, voditelj labela Pigeonhole This i remikser na čijoj su listi klijenata kanye West, The Prodigy, Dizzee Rascal, Basement Jaxx, Marina & The Diamonds i Calvin Harris, prije svega je vrhunski DJ koji je u svoje energične setove sposoban uvaljati techno, electro, dubstep, d’n’b, pa i disco. Odradio je turneju s Fatboy Slimom, zaradio poziv The Prodigy na njihov festival, te izgradio status čestog gosta brojnih velikih festivala i klubova. Često opisivan kao DJ s old school pristupom na novoj tehnologiji, ovaj vas momak neće ostaviti ravnodušnim!

Glazbeni dueti najbolji su kad se izrode iz dugogodišnjeg prijateljstva, tada kroz lakše razumijevanje i nadopunjavanje djeluju kao jedno. Primjera za to je mnogo, a jedan od novijih su Eli Noble i Jennifer Skillman odnosno Eli & Fur, djevojke koje je ljubav prema glazbi i modi spojila još u školskim danima. Svojim setovima, inspiriranim kako old school Chicago house klasicima, tako i svježim house i techhouse zvukom, zatresle su brojne britanske podije, ali i proputovale od Los Angelesa do Tokija, te nastupile na festivalima poput Gladea, Glastonburyja i Dimensionsa.

Na Harteri ove godine u suradnji sa festivalom Republika gostuje Elektrana, centar za razvoj elektronske umjetnosti i kulture, iza kojeg su godine produciranja jednog od najuzbudljivijih EXITovih pozornica, najbolji elektro plesnjaci u regiji i vrlo popularni web radio. Ovom prilikom za pultom će se naći disco house – electro – grunge duo Appaloosa iza kojih se kočopere labeli Kitsune i Italians Do It Better, potom poznati DJ, producent i novinar Jonty Skrufff, novosadska DJ-ka i promoterica Dead Trash Superstar, elektro istraživač Konrad Medvedov i riječki disco mag Mile Hund.

Prvi dan 19. srpnja pleše se na brodu Arca Fiumana (Makina Pub) uz domaća imena: Seraphim Codex iz Bjelovara i riječki Work The Floor dvojac Wana i Fryera. Ulaz na brod je besplatan.

Drugi dan, subotu 20. srpnja epicentar zabave je Marganovo i to na dva plesna podija. Cijena ulaznice je 70 kuna na blagajni festivala, odnosno 50 kuna u pretprodaji (Dallas Music Shop) – broj ulaznica u pretprodaji je ograničen, stoga nabavite svoj primjerak na vrijeme.

Venue

Hartera
Rijeka, Hrvatska + Google Map